Zomer Carillonconcerten met internationale beiaardiers

 

CUIJK – Wie deze zomer thuisblijft geniet in augustus van vier bijzondere carillonconcerten in het centrum van Cuijk. In samenwerking met Schouwburg Cuijk heeft Marcel Siebers, beiaardier van de Sint-Martinuskerk, drie internationaal gerenommeerde collega’s uitgenodigd die het Cuijkse carillon komen bespelen.

De concerten zijn elke vrijdagavond in augustus van 19.00 tot 20.00 uur in het gehele centrum van Cuijk te beluisteren. “Vanuit de tuin of bijvoorbeeld vanaf een van de terrassen op het Maasplein”, tipt Siebers. “Een rustige plek vind je in de tuin van het archeologisch centrum of in de tuin van Paters Oblaten.”

De vier beiaardiers, inclusief Siebers zelf, nemen ieder een concert voor hun rekening. Elke avond wordt ingeleid in de tuin van het archeologisch centrum, waar de beiaardier zichzelf voorstelt en vertelt over zijn of haar muziek. Ook zijn de beiaardiers vervolgens live aan het werk te zien via een tv-scherm in de kerk.

Van barok tot pop
De genres lopen uiteen van klassieke barok tot moderne jazz en pop. Zo heeft Siebers zelf bijvoorbeeld ‘Tears in heaven’  en ‘Time to say goodbye’ op het programma staan, speciaal voor degenen die zijn getroffen door het coronavirus. De Vlaamse Jasper Depraetere speelt juist klassieke werken van Bach en Mozart.

De concerten worden van harte ondersteund door de schouwburg. Directeur Sjoerd Meijer: “Het carillon van de Sint-Martinuskerk is onderdeel van de Cuijkse cultuur en bovendien een prachtig instrument. We werken daarom graag mee aan deze concertreeks.”

Volgens Siebers is het carillon in Cuijk een van de mooiste van het land: “De klokkenreeks is perfect zuiver gestemd en daardoor voor veel muziekstijlen geschikt. Dat hoor je ook terug in de zomerconcerten. Het is bovendien uniek dat het carillon zo goed toegankelijk is voor publiek.”

Onder normale omstandigheden kunnen op woensdagmiddagen maximaal twintig bezoekers komen kijken naar zijn spel. Siebers: “Mensen vertellen me dat ze na deze ervaring echt gaan luisteren naar de carillonmuziek, in plaats van het alleen te horen.” 

Vanaf eind juli liggen er gratis programmaboekjes op verschillende plekken in het centrum van Cuijk, onder meer bij de bibliotheek en boekhandel The Read Shop. De inleiding in de tuin van het archeologisch centrum start om 18.45 uur (gratis toegang).

 

Het programma: 

7 aug.   Merle Kollom (Estland)
14 aug. Marcel Siebers
21 aug. Jasper Depraetere (België)
28 aug. Marc Van Bets (België)