Wout Hoffmans keert na 2,5 jaar terug in karten en gaat prompt met de grootste beker aan de haal: P1!

Ineens stond-ie weer op de startgrid van het GK4-kampioenschap: Wout Hoffmans uit Boxmeer.

De coureur had 2,5 jaar niet meer gekart, maar talent verloochent zich niet en dus bleek dat hij nog altijd een ronduit uitstekende snelheid heeft. Wat heet: de jonge Brabander snelde brutaal naar de winst in de Junioren Nationaal-klasse.

“Dat was echt boven verwachting”, zei een verraste Wout. “We dachten dat we het al goed zouden doen als we de top tien zouden halen. We hebben vier weken geleden besloten om weer te gaan karten. Als je dan je eerste wedstrijd wint, dan hoe je het wel goed. Je moet ook goede monteurs hebben, een goed team om je heen, een goede kart en veel tijd erin steken.”

Al die randvoorwaarden waren zondag ruimschoots aanwezig op het circuit van Mariembourg, waar hij uitkwam voor DML Motorsport van Daniel van Spijker. “Tijdens de eerste twee trainingssessie moest ik wel heel erg wennen. Om nu dan zover vooraan te rijden is ongelofelijk.” 

Geholpen door de topmonteurs Jeroen van der Aa en Joey den Ouden kreeg hij de afstelling van zijn kart snel voor elkaar. Dat resulteerde in de .. en .. plaats in de eerste twee races. En de derde race, die bepalend is voor de daguitslag, won hij dus. 

Zijn overwinning past bij zijn palmares van de afgelopen jaren. Zo werd Wout in 2016 rookiekampioen in de Honda Cadet-klasse van het GK4-kampioenschap. Een jaar later werd hij in die klasse algeheel kampioen. “Toen ben ik overgegaan naar de Stockcar Formule 2. Het is qua racen iets compleet anders. Stockcar racen doe je op een oval.” In 2019 werd hij zowaar Gold Cup-kampioen, in de stockcarracerij een zeer prestigieuze prijs. Ook werd hij in Ter Apel baankampioen in een Starlet

“Bij stockcar heb je een mooie strijd. Gewoon mooi racen, net als hier eigenlijk. Mijn vader heeft vroeger altijd stockcar gereden. Daardoor ben ik het ook gaan doen.” Normaal gesproken was Wout niet teruggekeerd in het karten en was hij stockcar blijven racen, ware het niet dat in die tak van autosport geen wedstrijden worden gehouden vanwege corona. 

“Nu kunnen we mooi een jaar gaan karten en dan gaan we daarna in de stockcar verder. Daniel zei ‘kom gezellig een jaartje bij ons rijden’ en dat pakt verrassend goed uit.” En de combinatie van stockcar-racen en karten? Is dat een optie? “Allebei doen zou leuk zijn, maar dat is allemaal veel te duur.”

Wouts vader René was trots dat zijn zoon diens rentree in het karten zo overtuigend begonnen is. “Nu gaan we na het weekend een plan trekken hoe we verder gaan dit jaar”, aldus Senior. “Hij wil zelf ook graag vooruit.” 

“Wout kan ook heel goed beschrijven wat er anders moet aan de kart. Hij heeft met Jeroen en Joey ook weer zijn oude monteurs uit het karten. Dit voelt echt heel goed. Hier wordt gestreden, hier worden de coureurs gemaakt. Je bent ook welkom bij iedereen. Iedereen spreekt je aan: hé René, ben je weer terug? We hebben genoten van dit weekend.” 

Wout bedankt Peter Bergmans voor de supermotor, Jeroen, Joey en zijn vader voor het sleutelen, Lars Verstappen en Daniel van Spijker voor het opbouwen van de kart.