Week van lezen en schrijven

Kom in actie tegen laaggeletterdheid In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In het Land van Cuijk en Maasduinen gaat het om 15% van de volwassenen. Dat niet alleen, 1 op de 4 jongeren van 15 jaar heeft een taalachterstand. Als jongeren met die achterstand van school komen lopen zij het risico de nieuwe generatie laaggeletterden te worden.

Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben. Op 8 september is het wereldalfabetiseringsdag. Van donderdag 8 tot en met woensdag 14 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom samen met gemeenten en organisaties door heel het land de Week van lezen en schrijven. De Stichting roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. BiblioPlus neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek in de gemeenten Bergen, Gennep en Land van Cuijk.

Escape caravan & Lettersoep

De organisatie van Cultuur aan de Maas biedt de gemeente Land van Cuijk en BiblioPlus de gelegenheid om tijdens het festival op zondag 4 september ook aandacht te besteden aan laaggeletterdheid. Dat gebeurt o.a. met een escapecaravan: een mobiele escaperoom met vakantiethema. Wethouder Joost Hendriks zal als eerste gaan ervaren hoe het voelt om laaggeletterd te zijn en proberen te ontsnappen uit de caravan.

De escapecaravan staat op 4 september van 13.00 tot 17.00 uur op het Louis Jansenplein in Cuijk. Om laaggeletterdheid op een andere manier onder de aandacht te brengen en er over te kunnen praten, biedt de bibliotheek bezoekers ook een bekertje lettersoep aan. De soep is een smakelijke topper maar op=op!

Voorleesuurtje in de Bibliotheek

Omdat het belangrijk is om al vanaf jonge leeftijd met taal bezig te zijn, is er een voorleesuurtje in de Bibliotheek. Als je al met taal bezig bent als baby en peuter door bijvoorbeeld te luisteren naar verhaaltjes en liedjes, ga je dit leuk vinden en blijf je met taal bezig, waardoor de kans op moeite met lezen en schrijven een stuk kleiner wordt.

Op donderdag 8 september wordt er voorgelezen van 15.30 tot 16.30 uur in de Bibliotheken in Bergen, Gennep, Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Anthonis. Kom ook luisteren!

Moeite met lezen en schrijven?
Neem dan contact op met het Taalhuis in de Bibliotheek. Wij helpen je helemaal gratis om je taal of rekenen te verbeteren. Ook als je beter wilt leren computeren kunnen we je verder helpen. Bel 0485-583500 of stuur een mail naar taalhuis@biblioplus.nl. Je mag ook langs komen in de bibliotheek of je aanmelden op www.biblioplus.nl/taalhuis.