Waterbeestjes en ander bijzonder leven in de Broekse Wielen in Escharen

Maandag 18 april, Tweede Paasdag, organiseert natuurvereniging IVN Grave een bijzondere natuurwandeling voor jong en oud in het natuurgebied De Broekse Wielen in Escharen. Natuurgidsen laten zien wat er allemaal leeft en groeit in en rondom deze vennen. De wandeling start om 13.00 uur bij de ingang aan de Bordscheweg en duurt ongeveer 2 uur.

 
Ook het ontstaan van dit natuurgebied komt uitgebreid aan bod. Wim van den Heuvel, lid van IVN Grave en deskundige bij organisatie RAVON (Reptielen, amfibieën en vissenonderzoek) laat de deelnemers kennismaken met de levende wezentjes uit een wiel, zoals kikkertjes, salamanders, libellelarven etc. Ook voor kinderen een avontuurlijke bezigheid.
 
Zeldzame planten en dieren
De Broekse Wielen zijn onderdeel van natuurgebied Vogelshoek, vlakbij landgoed Tongelaar. Het gebied ligt in een oud stroomdal van de Maas. De wielen zijn ongeveer 150 tot 200 geleden ontstaan door dijkdoorbraken van de ringdijk die Escharen en Gassel moest beschermen bij hoog water.
In en om de wielen leeft, groeit en bloeit van alles. Bij het water staan we daarom langer stil en laat Wim van den Heuvel zien wat er allemaal leeft onder water. Er komen van oudsher zeldzame planten en dieren voor. De plassen zijn dan ook van groot belang voor de voortplanting van kikkers, padden, salamanders en allerlei inheemse met uitsterven bedreigde vissoorten en vele soorten ongewervelde waterdieren zoals libellen. Natuurgidsen van IVN Grave nemen u mee door de natuur om de wielen.
 
Voor jong en oud
De wandeling is interessant voor jong en oud. Kinderen onder begeleiding van volwassenen zijn daarom van harte welkom. Wie weet vinden we ook nog sporen van een haas. Het is dan tenslotte Pasen. De route is niet geschikt voor rolstoelen. Deelname aan de wandeling is gratis; een vrijwillige bijdrage voor IVN Grave is welkom. Na afloop is er koffie, thee en ranja. Vanwege het voorkomen van onnodig afval, vragen wij u zelf een beker mee te nemen.
 
Over IVN
IVN Natuureducatie zet zich in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. Natuurvereniging IVN Grave, één van de 170 (vrijwilligers-)afdelingen, laat jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Ze doet dat door het organiseren van natuuractiviteiten, wandelingen, lezingen, jeugd- en jongerenactiviteiten, voorlichting op scholen enz..
Kijk voor uitgebreide informatie eens op onze website ivn.nl/afdeling/grave.