SYMBOOL VOOR LEVEN IN VREDE EN VRIJHEID

In de nacht van 4 op 5 mei, om 0:00 uur wordt jaarlijks het Vuur van de Vrijheid in Wageningen verdeeld en door meer dan 1.500 lopers naar veel gemeenten in Nederland gebracht. Bijzonder is dat dit jaar het vuur dit jaar ook in Kleve in Duitsland wordt binnengehaald. Dit vuur staat symbool voor leven in vrede en veiligheid.

De voormalige gemeente Boxmeer was elk lustrumjaar al van de partij, dit jaar komt het vuur ook in de nieuwe gemeente Land van Cuijk aan. De gedachte hierachter is de wel heel bijzondere situatie in de wereld. Iedereen merkt dat ‘VRIJ’ geen vanzelfsprekend begrip is. Om de Vrijheid te vieren is het initiatief door BING uit Boxmeer uitgewerkt. Een prachtige samenwerking met tientallen vrijwilligers.

Renners van verschillende loopgroepen uit de gemeente brengen het vuur lopend en rennend van Wageningen in de nacht naar Grave. Daar wordt het vuur ontvangen bij het bevrijdingsmonument opzij van het Gemaal aan de Graafse kant van de Maasbrug ’s morgens om 08:30 uur. Het vuur wordt daar ‘gedeeld’: een tweetal loopgroepen rent door de verschillende kernen, om uiteindelijk in Overloon aan te komen.

In het Land van Cuijk zijn diverse plaatsen waar vrede heel tastbaar is: de John S. Thompsonbrug in Grave: een van de bruggen tijdens de operatie Market Garden en Overloon op het 14-oktober plein. Dan kijken we naar het verleden. In Linden komen we heel dichtbij de actualiteit: de crisis in de Oekraïne. Veel Oekraïners die hun land moesten verlaten vinden in dit dorpje een veilige en vrije plaats en worden omarmd door de bewoners. In het voormalige ‘De la Salle’ complex en in de ‘Generaal Bons’ kazerne wonen honderden vluchtelingen vanuit landen waar men zich niet veilig voelde.

De CallenduOfficinalis is een fraaie bloem met een bijzondere historie. Hoewel zijn bloei prachtig is: goud (edelmetaal) en oranje (Koninklijk Huis Nederland) heeft deze bloem ook een geneeskundige kracht. De etherische olie die uit deze bloem geperst kan worden is wondsamentrekkend, huidherstellend en desinfeceterend. Omdat het plantje een erg sterke overlevingskracht heeft, zag men het vaak als onkruid. Juist nu willen krijgen alle deelnemende dorpen bij de aankomst van het vuur zaden van deze bloemen aangereikt. Al snel zullen dan de vrolijke kleuren een herinnering vormen aan de vrijheid die we genieten. En U weet vast al hoe dit fraaie plantje in de volksmond heet: ‘Goudsbloem’.

Stichting BING
Ad de Ponti