Vrouwkje Tuinman schrijft Brabants Boek Present 2021

Vrouwkje Tuinman is de auteur van het derde Brabants Boek Present dat verschijnt onder de titel Tijdelijk verblijf. 

De uit ’s-Hertogenbosch afkomstige schrijfster treedt daarmee in de voetsporen van Jeroen Thijssen en Henk van Straten. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en literair productiehuis Tilt bouwen met dit geschenk door aan een literaire traditie in de provincie.
Sinds 2019 krijgt elk jaar een Brabantse literaire topauteur de opdracht een novelle of roman te schrijven. Dit Brabants Boek Present wordt vervolgens cadeau gedaan aan het grote publiek door Brabantse boekhandelaren. Inmiddels hebben meer dan zestig van hen zich aangesloten bij dit initiatief. Lezers die voor €12,50 boeken aanschaffen in deelnemende Brabantse boekwinkels krijgen het geschenk in september aangeboden.
Tuinman dook voor haar novelle de Brabantse historische archieven in en stuitte op een politieonderzoek uit Eindhoven dat haar vervolgens niet meer losliet. “Na een aantal jaar van vooral autobiografische poëzie vond ik in het schrijven van deze novelle mezelf als prozaschrijver terug. Ik kon mijn journalistieke kant kwijt in het willen uitzoeken van details over de zaak, en over het leven eind jaren vijftig in deze stad.”
Over het boek
Een Brabantse industriestad maakt na de oorlog een ongekende groei door. De plaats biedt werk, woningen en vermaak aan iedereen. Ook een jonge weduwe bouwt er eind jaren vijftig aan een toekomst voor haar en haar kinderen. Onder haar leiding groeit een voorheen smoezelig pension daardoor uit tot een plek waar gasten uit de internationale variété-wereld graag verblijven. Maar hoe hard ze ook werkt, ze kan niet voorkomen dat haar gezin iets vreselijks overkomt.
In haar suggestieve novelle schetst Vrouwkje Tuinman hoe een moeder en haar kinderen slag na slag pogen te overleven door hun plichtsbesef en de overtuiging dat het in deze ‘stad van de toekomst’ geen zin heeft nog over het verleden te praten.
Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant: “Schrijvers zijn belangrijk voor Brabant, nu meer dan ooit. Juist in deze tijd is er behoefte aan fascinerende verhalen, aan verbeeldingskracht.”
In oktober 2020 maakte een Brabantse selectiecommissie de keuze voor Vrouwkje Tuinman. Commissielid Marlous Mutsaerts van boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg: “We zijn ontzettend blij dat Vrouwkje dit jaar het Brabants Boek Present schrijft. Met haar zetten we niet alleen de Brabantse letteren op de kaart, maar ook een sterke, jonge generatie vrouwelijke auteurs in Nederland.”
Over de schrijver
Vrouwkje Tuinman (1974) ontving in 2020 de Grote Poëzieprijs voor haar bundel Lijfrente. Eerder publiceerde ze de intrigerende roman Afscheidstournee (2016) over het leven na de dood van de wereldberoemde vioolvirtuoos Nicolò Paganini. Dit werk werd onder andere genomineerd voor de Debutantenprijs en de Libris Literatuurprijs. Haar werk is vertaald in het Engels en het Duits.
Deze derde editie van het Brabants Boek Present komt tot stand in samenwerking met Uitgeverij Cossee.
Meer informatie is te vinden op Brabantsboekpresent.nl