VIERLINGSBEEK STAAT EINDELIJK WEER OP DE TÔFFEL!

We hebben er twee jaar op moeten wachten maar op zaterdag 11 juni mag het weer: Op De Tôffel. Voor de 28e keer is het Vrijthof in Vierlingsbeek weer het decor voor Op De Tôffel, wederom een mooie dag vol fijne popmuziek van vandaag de dag en gezelligheid. En dit alles is ook dit jaar weer helemaal gratis toegankelijk.

Op De Tôffel 2022 wordt om 14.30 uur afgetrapt door Dunter Flinn. Deze Gennepse indieband won in 2019 de Nijmeegse bandcompetitie De Roos Van Nijmegen. Dunter Flinn experimenteert veel met instrumentatie, contrasten en dynamiek en laat zich inspireren door bands als The Flaming Lips, Ween en Wilco. Zanger en multi-instrumentalist Melle brengt een repertoire van eerlijke, intieme liedjes tot explosieve stukken, beïnvloed door onder andere Tom Odell en Coldplay. In april bracht Melle zijn derde EP When The Night Is Full Of Spies uit met daarop de single Run Run die meerdere weken op 1 stond in de Verukkelijke 15 hitlijst van NPO Radio 2.

Over naar Het Andere Podium. Daar wordt het bal geopend door Charlot. Charlot wijst je de weg door de duisternis vol donkere grooves, dromerige synthesizers en krachtige zang. Na enkele singles kwam onlangs de EP Darker Than The Moon uit, geproduceerd door Jacob van de Water (Eefje de Visser). Denk aan artiesten als Regina Spektor, Agnes Obel en Aurora. Minka maakt tintelfrisse Nederlandstalige electropop met een vrolijke rock ‘n roll vibe. De zangeres uit Deventer overtuigt met eerlijke teksten en een verslavende cocktail van electro en analoge muziek. Gewapend met gitaar en knallende beats daagt ze je uit om buiten de gebaande paden te denken en te dansen alsof er niemand kijkt. Minka is met regelmaat te gast bij 3FM en haar single Linkervoet Rechtervoet wordt Stenders Egotip op Radio Veronica. In 2021 veroorzaakt Minka dansfeestjes tijdens de Popronde, speelt ze als voorprogramma van Anneke van Giersbergen in de grote poppodia en wordt ze uitgeroepen tot Cultuurtalent Overijssel.

Terug naar Het Ene Podium., naar Cloudsurfers. Een van de spannendste nieuwe namen van de vaderlandse garagepunk. Onberekenbaar, zweterig en vlammend. Deze met fuzz overgoten band met twee drummers overdondert je als een vrachttrein. Met hun debuutplaat op zak zijn ze de meest geboekte band van de Popronde 2021. Cloudsurfers is geïnspireerd door bands als Ty Segall, Oh Sees en King Gizzard & The Lizard Wizard. Oftewel: rammen geblazen op het Vrijthof! Voor de derde keer staat Afterpartees Op De Tôffel. Niet geheel toevallig net nu hun derde plaat Family Names is verschenen. Vol klanken van de Limburgse zandgrond, catchy powerpop uit de jaren 80 en killer gitaarriffs. Muzikaal schuilt Afterpartees ergens tussen Iggy Pop, The Strokes en Blondie: melodieuze pop met een goed oor voor hooks. Afterpartees wordt door vriend en vijand bestempeld als de leukste liveband van het land. Het vijftal uit Horst speelde op elk denkbaar festival, waaronder Pinkpop, Best Kept Secret, Into The Great Wide Open, Noorderslag  en Lowlands. “Afterpartees belooft plechtig dat ze altijd hun best doen. Tot nu toe hebben ze live nog nooit verzaakt”, aldus zanger Niek Nellen. Ze spelen dan ook iedere show alsof het hun eerste optreden ooit is: geestdriftig, energiek en altijd onvergetelijk.

Voor de zestiende keer is het Koningskerkje het magnifieke decor voor het akoestische podium van Op De Tôffel. De intieme en sfeervolle ambiance en de prachtige akoestiek van het voormalige godshuis zijn bijzonder geschikt voor een aantal mooie ‘kleine’ optredens. Gastheer BJ Baartmans ontvangt en introduceert een vijftal prachtige akoestische acts actief in de folk, country, blues, americana en rootsmuziek: Garden In Gloom (duo bestaande uit Imke Loeffen en Mariska Petrovic dat helden en heldinnen uit de country, folk en bluegrass eert en hier eigen verhalende songs aan toevoegt), Dries Bongaerts (Belgische singer-songwriter gewapend met gitaar, mondharmonica en een niet te vermijden stem speelt donkere en rauwe indiefolk met invloeden als Bob Dylan, Will Oldham en Ry Cooder), Nienke Dingemans (piepjong toptalent dat zich begeeft in de wereld van blues, soul en country brengt samen met haar producers Joost Verbraak en Jan van Bijnen de Amerikaanse roots naar het Koningskerkje), The Matthews Baartmans Conspiracy (Iain Matthews, levende legende binnen de internationale folk, en BJ Baartmans, grootheid binnen de vaderlandse roots, brengen samen prachtige americana met een avontuurlijk, kleurrijk en soms prettig gruizig randje) en Etan Huijs (Venrayse singer-songwriter vol intrigerende, subtiele songs, recht uit het hart en op het snijvlak van folk en country, vandaag bijgestaan door gitarist Kyle Janssen).

Op Het Andere Podium staat inmiddels Loupe klaar. Loupe is de doorstart van wat ooit Dakota was. Dromerige indierock met uitwaaierende gitaren, straffe ritmes en zinderende zanglijntjes. Afgelopen najaar verscheen de eerste EP Older op Excelsior Recordings. Vier liedjes, waaronder de eerste single Leave Me There. Sfeervolle indierock met als rode draad: het contrast tussen de drukte van de stad en de stilte alleen thuis.  Inmiddels zijn ook de singles Too Soon en 21 uitgebracht en komt het eerste album er aan. Loupe deed afgelopen najaar mee aan de Popronde, stond half januari op de Noorderslag en is dit voorjaar de vaste support van Moss. De Amsterdamse rapper Bob Uit Zuid (alias van Bob Dijkshoorn, zoon van Nico) maakt opwindende hiphop vol gitaarriffs en felle snares. Oldskool hiphop en Nederlandse teksten, dat is Bob Uit Zuid ten voeten uit. Zelf zegt Bob erover: “Mijn ergernis aan veel rap van nu is dat alles uit de computer komt. Je hoort geen orgel, geen fuzz gitaar, geen echte drums.” Op het onlangs verschenen titelloze debuutalbum hoor je die allemaal wel. Een steenharde plaat met ‘echte’ instrumenten. Muzikaal ligt de vergelijking met de Beastie Boys voor de hand maar The Black Keys, Osdorp Posse en Urban Dance Squad mogen ook best genoemd worden.

Op het Ene Podium staat het jonge Amsterdamse trio WIES inmiddels te popelen. WIES kent een vliegende start met het winnen van de Amsterdamse Popprijs 2018 en de Grote Prijs Van Nederland 2019. De eerste single Soms Is Het Te Laat wordt prompt uitgeroepen tot 3FM Megahit, schiet meteen hoog de hitlijsten in en VPRO 3voor12 nomineert het nummer voor Song Van Het Jaar. Nederpop met een rauw randje en ondertonen van alternatieve rock en elektronica. Op debuutalbum Het Is Een WIES leggen bassist Tobias Kolk en drummer Dan Huijser een stevig fundament onder de melancholische teksten van hun frontvrouw Jeanne Rouwendaal. Meer briljante songs zoals Radiostilte, Barman en Meisje  volgen. De coronapandemie weerhoudt WIES er niet van hit na hit te scoren en een uitverkochte clubttour volgt. En nu is het tijd voor de festivals: Dauwpop, Best Kept Secret, Pinkpop, Op De Tôffel!

Terug naar Het Andere Podium. Daar gaan de Wodan Boys tekeer. De Hagenezen hebben een druk jaar achter de rug met de release van hun eerste EP Wodan Boys en shows op London Calling, Noorderslag en Paaspop. In maart verscheen hun tweede EP Wodan Boys II. Energieke en vurige postpunk. Vol snoeiharde gitaren. Het schuurt en is zoetsappig tegelijkertijd. ‘Lekkâh!’, zeggen ze dan in Den Haag. Ook uit Den Haag en ook ‘lekkah’ is electrosensatie Prins S. En De Geit. Opzwepende dansbeats, rap, electro en experimentele popmuziek vol rauwe, cryptische en hilarische poëzie. Spinvis on speed. Drs. P op MDMA.  Zoiets maar dan anders. Luister naar tracks als Nacht, Wat Jij Wil of Kinderboerderij (Keiblij) en je hebt een beeld.

Op Het Ene Podium worden de spots gericht op Froukje. Froukje is nog maar 18 jaar als ze zich begin 2020 met haar single Groter Dan Ik in één klap profileert als een van de nieuwe beloften van de Nederlandse alternatieve pop. De single verwoordt haar dansbare en zelfgeschreven perspectief op de huidige klimaatcrisis en gaat viraal op internet en brengt haar op de radar van media als De Wereld Draait Door en 3FM. In mei 2020 verschijnt de tweede single Ik Wil Dansen. Beide singles zijn in korte tijd goed voor tonnen views en elk meer dan een miljoen streams. En de Rotterdamse komt naar Op De Tôffel 2020… totdat corona een stok tussen de spaken steekt. Met de release van haar EP Licht En Donker in 2021 bezegelt Froukje haar definitieve doorbraak. Single Onbezonnen wordt 3FM Megahit, Heb Ik Dat Gezegd gaat evenals Ik Wil Dansen viraal op Tiktok en de bijgaande clubtour verkoopt direct uit. Inmiddels kan niemand meer om Froukje heen: Ik Wil Dansen wordt 3voor12 Song Van Het Jaar 2021, ze maakt samen met S10 de track Zonder Gezicht, de kersverse EP Uitzinnig breekt weer alle records, ze speelt op Paaspop, Best Kept Secret, Pinkpop en Lowlands. Froukje is een van de grootste sterren van  de vaderlandse pop van dit moment.

Op De Tôffel 2022 wordt afgesloten met Mr. Weazley. Benjamin Thode a.k.a. Mr. Weazley was een van de leadzangers van de succesvolle reggae crossover band Leeways, die de Grote Prijs Van Nederland in de wacht sleepte en in 2016 Op De Tôffel stond. In 2017 startte hij zijn soloproject en vonden Mr. Weazley en z’n muzikale maten hun liefde voor afrobeat en sloegen hiermee een nieuwe weg in. Daarna speelden ze festivals als Zwarte Cross, Oerol, Lowlands en Paaspop plat. Geen verrassing want met hun onuitputtelijke energie verpakt in afrobeat, hiphop en reggae blaast Mr. Weazley het dak van elke tent. Geloof ons: dit wordt één groot feest!

Naast alle muziek is er ook een uitgebreide festivalmarkt met diverse etenswaren en snuisterijen. En voor de liefhebber is er een terras waar een aantal speciaalbieren wordt aangeboden. De presentatie van Op De Tôffel is in handen van Marlon Kicken, comedian, tonprater en liefhebber van lekkere muziek.

Het is voor de bezoekers verboden om eigen drank mee naar het festivalterrein te nemen. Op De Tôffel is een gratis toegankelijk festival en wil dat graag blijven. Inkomsten uit de horeca zijn voor de organisatie dan ook onmisbaar.

Vierlingsbeek is bereikbaar per trein. Het station ligt op vijftien minuten loopafstand van het festivalterrein. Het pontveer Vierlingsbeek – Bergen vaart tot 01.30 uur.

Alle informatie over Op De Tôffel 2022 is te vinden op www.opdetoffel.nl en in de Op De Tôffel-app. Deze app is beschikbaar voor Android en iOS en gratis te downloaden in de appwinkel.

OP DE TÔFFEL OP EEN RIJTJE

naam festival:   Op De Tôffel 2022 (s.v.p. met een kapitale O, D en T) | editie #27

datum:                zaterdag 11 juni 2022

locatie:               Vrijthof

plaats:                Vierlingsbeek

aanvang:            14.30 uur

entree:               gratis

internet / socials:

  • opdetoffel.nl
  • facebook.com/Op-De-Tôffel-199711926712873/
  • instagram.com/op_de_toffel/
  • Op De Tôffel heeft een eigen app die gratis beschikbaar is voor Android en iOS