Verkiezing Sportaccommodatie v/h jaar

Voetbalvereniging EGS’20 uit Escharen, sportclub SDDL uit Demen en korfbalvereniging Tempo uit Alphen aan den Rijn zijn genomineerd voor de verkiezing Sportaccommodatie van het jaar 2022. Woensdag 11 mei wordt rond 21.00 uur de winnaar bekendgemaakt bij FC Burgum, de nummer 1 van 2021.

De sportsector gaat verduurzamen en wil in 2050 CO2 arm zijn. Dit heeft NOC*NSF afgesproken, samen met de andere ondertekenaars van de Routekaart Verduurzaming Sport. Goed voorbeeld doet goed volgen en biedt daarnaast inspiratie. Daarom heeft NOC*NSF samen met Kenniscentrum Sport en Bewegen de prijs voor de beste Sportaccommodatie van het jaar in het leven geroepen. De prijs wordt voor de derde keer uitgereikt.

De genomineerde sportaccommodaties hebben alle drie een sterk positief effect op de belangrijke maatschappelijke thema’s klimaatverandering, gezondheid(scrisis) en polarisatie.

Klimaatverandering

De jury bestaande uit Bert van Oostveen (KCSB), Irene Eijs (NOC*NSF), Judith Maas (SDG Nederland) en Remco Hoekman (Mulier) heeft de inzendingen beoordeeld op maatregelen die de clubs hebben ondergaan die zo min mogelijk belastend zijn voor het klimaat. Dit gaat bijvoorbeeld over energie opwekken/besparen, afval scheiden, hergebruik materialen. De genomineerde clubs zijn klaar voor de toekomst en zo goed als energieneutraal. Ze zijn absolute voorlopers als we kijken naar de klimaatdoelstellingen.

Gezondheid(scrisis)

We bewegen steeds minder. Een mooie en toekomstgerichte sportaccommodatie inspireert juist om meer te bewegen. Op alle genomineerde sportaccommodaties zijn meerdere sporten te beoefenen. Het is een sportomgeving waar je graag verblijft, graag naar toekomt, en daardoor bewuster wordt van je gezondheid. De genomineerde clubs hebben ook oog voor de gezonde kantine. De sportaccommodaties zijn niet alleen gezond voor het klimaat maar ook gezond voor de bezoekers van de accommodatie, de inwoners van de gemeenschap.

Polarisatie

Wat bijzonder mooi is om te zien bij alle genomineerden clubs, maar ook bij de winnaar van 2021, is dat de sportaccommodaties een thuis bieden aan werelden die eerder gescheiden van elkaar waren. Zo is EGS’20 ontstaan uit een fusie van drie sportclubs maar maken de hockeyclub, dartclub, fietsvereniging, snookerclub, Sport BSO en een fysiotherapeut ook gebruik van de locatie. SDDL vormt het hart van vijf verschillende kleine dorpen en biedt in hun ‘Huis voor Ontmoeting en Sport’ plek voor maar liefst 14 verschillende clubs. Naast korfbal en voetbal wordt er gedanst, komt er een kookclub en is bijvoorbeeld ook de carnavalsvereniging een van de gebruikers. Door verschillende groepen samen te brengen onder een dak gaan de sportaccommodaties polarisatie juist tegen.