“Veilig fietsen tot je 100ste”: Prima organisatie door KBO Wilbertoord

“Oog voor elkaar”. Dit motto van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid werd op donderdag, 12 januari heel goed uitgedragen door de KBO Wilbertoord. Deze organisatie was het eerste kerkdorp in onze regio die het project “Veilig fietsen tot je 100ste” presenteerde met deskundige hulp van Rob Hendriks van fietsenzaak “Bike totaal” in Wanroij, oud-politieman Koos van Overdijk en Mario Hermens van “Faam Fysiotherapie” uit Uden. Zoals de gewoonte is bij het dorp Wilbertoord had de KBO alleen maar mensen ingeschakeld die met Wilbertoord bekend zijn of er gewoond hebben.

 
Vol
 
De grote zaal in de Wilg zat vol met belangstellenden. KBO voorzitter Theo van der Linden was verrast door het feit dat er zich 70 bezoekers hadden aangemeld. Er kwamen veel vragen en opmerkingen vanuit het publiek. Vooral het aspect veiligheid kwam aan de orde in de presentatie van het duo Rob Hendriks en Koos van Overdijk. Zij benadrukten dat het grote verbruik van elektrische fietsen bij het ouder worden niet altijd goed uitpakt, mede daar de reactie snelheid bij ouderen snel vermindert. Ook is het niet handig om de mobiel te gebruiken als je aan het fietsen bent.
helm
“Een helm is er niet voor het mooie, hij moet vooral prettig zitten”, aldus de heren Hendriks en Van Overdijk. Vooral dames hebben moeite met het dragen van een helm. Maar zelfs voor mensen met artrose zijn er helmen met speciale sluitingen. Jacqueline Arts vertelt de zaal dat zij een keer een ongeluk heeft gehad. Zij fietst veel in binnen- en buitenland. In de lente is zij gevallen bij een heel klein stukje fietsen en heeft behoorlijk haar gezicht beschadigd. “Ik was even in een museum geweest en zag even verderop een leuk cafeetje om een kop koffie te drinken. Ik laat mijn helm in de fietstas zitten en kwam toen richting café flink te vallen. Mijn boodschap is: zet dat ding toch altijd op, ongeacht de afstand die je aflegt. Net als je altijd je autogordel moet aandoen, zet die helm toch op!”, benadrukt Jacqueline.
 
Praktijk
 
Mario Hermsen heeft een eigen fysiopraktijk in Uden. Hij heeft heel veel ouderen in de praktijk. Hij geeft voorbeelden van bewegen en doet balanstestjes met het publiek achter de stoel. Hij vindt het fietsen op een driewieler veiliger en geeft wat cijfers. Zo zijn er met fietsen 33% meer ongelukken dan 10 jaar terug. En de helft daarvan is 55 jaar of ouder. Eén op de vijf slachtoffers met een heupbreuk overlijdt binnen een jaar. En twee op de vijf kunnen niet meer thuis komen. “De fysio helpt met opnieuw leren fietsen, het bestrijden van angst en de conditie op peil te krijgen”, aldus Mario.
 
Cadeau
 
Aan het eind van de middag blijkt dat er in Nederland 4,9 miljoen elektrische fietsen rondrijden. “Doe kinderen een antislip cursus cadeau. Eigenlijk zou zo’n cursus in de rijopleiding moeten zitten”, klinkt het uit de zaal. Bij het napraten blijkt dat iedereen de middag zeer zinvol vond. Wij houden u op de hoogte van de data van de volgende “Veilig fietsen tot je 100ste “ die in de andere kerkdorpen worden georganiseerd.