Trots op de Vierdaagse

“Cuijk is een trotse 4daagse gemeente”. Deze woorden sprak burgemeester Wim Hillenaar van gastgemeente Cuijk na afloop van de 75-Hectometermars, een initiatief van het bestuur van Stichting 4Daagse.

Jaarlijks organiseert één van de doorkomst-gemeenten de 75-Hectometermars, een wandeling van 7,5 kilometer. De mars biedt burgemeesters en wethouders uit Land van Cuijk, medewerkers van de Nijmeegse en 150 genodigden van Stichting 4Daagse en de gemeente Cuijk de mogelijkheid om onderweg met elkaar te netwerken. Dit jaar was de gemeente Cuijk gastgemeente. Oorspronkelijk bedoeld als opmaat naar de 4Daagse van Nijmegen, kon de 75-Hectometermars vanwege de coronapandemie afgelopen jaar niet doorgaan en moest het evenement dit jaar om diezelfde reden opnieuw worden uitgesteld.
Burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk en Henny Sackers, voorzitter van Stichting 4Daagse leidden de stoet wandelaars van de struinroute langs de Maas richting Sint Agatha. Voorafgaand aan de tocht werden bij de Schouwburg de vlaggen van de gemeente Cuijk, Stichting 4daagse en de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) gehesen. De deelnemers verzamelden zich aan het begin en het einde van de wandeling in de Schouwburg voor een hapje en een drankje. Burgemeester Wim Hillenaar nam in zijn toespraak een voorschot op de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Geschiedenis
De eerste 75-Hectometermars, in 1976 gelopen ter gelegenheid van de zestigste 4Daagse was eenmalig en vooral bedoeld voor journalisten. In 1983, vijfenzeventig jaar nadat de Koninklijke Nederlandsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) was opgericht, werd de 75-Hectometermars groots aangepakt en een evenement om het netwerk van de 4Daagse te versterken. Bij de festiviteiten rondom dit jubileum werden 75 vertegenwoordigers van overheid en sportbonden op de vrijdag voorafgaande aan de 4Daagse uitgenodigd voor een korte wandeling van 7500 meter. Tijdens die eerste 75-Hectometermars ‘nieuwe stijl’ gingen 25 burgemeesters, 25 leden van de Eerste en Tweede Kamer en 25 voorzitters van sportbonden na een koffie-ontvangst in de Schepenhal van het Nijmeegse stadhuis op pad door het oude Nijmegen. Met veel zorg was een mooi parcours uitgezet. Ook deze 75-Hectometermars was bedoeld als eenmalige happening, maar wegens succes besloot het bestuur van de KNBLO de trip voor genodigden jaarlijks te herhalen. De 25 burgemeesters vormen een groep die herhaaldelijk wordt uitgenodigd, terwijl de twee andere groepen worden gekozen uit jaarlijks wisselende sectoren van het maatschappelijk leven. Sinds 1983 vindt de 75-Hectometermars ‘nieuwe stijl’ jaarlijks plaats, met uitzondering van 2020 toen de coronapandemie roet in het eten gooide.

Voor meer informatie:

Paul van Hooff, Communicatieadviseur Werkorganisatie CGM

(tel. 06 – 8323 6490, e-mail paul.vanhooff@cgm.nl).