Toer de Boer voor burgemeester Marieke Moorman

Woensdag 17 mei organiseerde het afdelingsbestuur een Toer de Boer voor burgemeester Marieke Moorman van gemeente Land van Cuijk.

De Toer was het vervolg op de Make a date uitnodiging die voorzitter Rob Wientjes met Valentijnsdag stuurde.

Na de koffie bij voorzitter Rob Wientjes gingen de burgemeester, bedrijfscontactfunctionaris Martien van den Hoven, bestuursleden Rob Wientjes en Raymond Derks via het mooie buitengebied naar Johan Verstegen, jonge melkveehouder in Beugen. Het melkveebedrijf van familie Martens – Verstegen, boert in het Maasheggen en ziet volop kansen in natuurbeheer en melkveehouderij. De kalveren worden op het bedrijf afgemest. Ook praatte Johan de burgemeester bij over de dilemma’s met de stalvoeren op melkveebedrijven, het waterbeheer met meanderende beekjes, graslandbeheer in de Maasheggen en uitvoering van natuurbeheer.

Het tweede bedrijf was aan de Grote Baan in Landhorst: het varkens- en akkerbouwbedrijf van Erik Geene. Ook daar een rondleiding met uitleg over voerfermentatie, gebruik van afvalstromen, kringloop, verplaatsing, waterbeheer etcetera.

De afsluiting was bij bestuurslid en potplantenkweker Martien van de Lockant waar overige bestuursleden aansloten. Onderweg diverse aanknooppunten, bedrijven en uitdagingen in het diverse gebied Land van Cuijk. ‘Een zeer geslaagde ochtend. De burgemeester was zeer geïnteresseerd en onder de indruk van de toer. We hebben de verbinding gemaakt en die gaan we zeker doorzetten. We hebben de oproep gedaan om op zodanige manier slagen te maken om grond multifunctioneel te gebruiken en zaken slim te combineren. Van alle kanten wordt er aan landbouwgrond getrokken. Natuur is vaak gemaakt door boerenhanden. Door slim te combineren zijn er nog veel mogelijkheden’, aldus Raymond Derks.