TAAL AAN DE MAAS PRESENTEERT ‘ADIEU LITERAIR GRAVE’

Per 2022 houden de afzonderlijke gemeenten St. Anthonis, Boxmeer, Cuijk, Grave, en Mill en Sint Hubert op te bestaan. Zij vormen dan de nieuwe Gemeente Land van Cuijk. Aanleiding voor De Kneep om het literaire talent van de afzonderlijke gemeenten nog eens te laten zien en horen en een podium te bieden. Vrijdag 17 december doet Taal aan de Maas Grave aan en gaat in een 2 uur durende talkshow afscheid nemen van Literair Grave. Vanuit een speciale live studio in het voormalige Arsenaal waar sinds kort Nidum – House of Inspiration is gevestigd.

Presentator Peter Linders neemt de kijkers van Omroep Land van Cuijk mee langs Graafse dichters, boeken schrijvers, muzikanten en podcast makers. Anthonie van de Wardt vertelt over zijn nieuwste boek en schrijvers Wim Pierik en Loek Adriaans lichten hun taaltalent toe. Arie Vermaas laat zijn dichterlijke talenten horen en Jan Verhaaren vertelt over zijn boek over Grave en de Maas. Joost Adriaans geeft een toelichting bij ‘Houdoe Grave’ en wethouder Anja Henisch geeft haar visie op het afscheid van de gemeente.

Vast onderdeel van Taal aan de Maas is het estafetteverhaal ‘Het blinkende goud’, gestart door Lotte Samarah Hermens en waar reeds drie burgemeesters een vervolg op schreven. Waarnemend burgemeester Karel van soest leest in Grave zijn aandeel voor en geeft het stokje door aan burgemeester Toon van Asseldonk. Een ander onderdeel is het maken van ‘haiku’s (een Japanse dichtvorm) en wethouder Theo Lemmen laat zijn talent op dat gebied horen. Marco van de Plasse voorziet zijn creatie van commentaar.

Bijzonder onderdeel van het programma is een toelichting van Sander Smale en Tatjana Wehrmann op hun podcast ‘De witte stok’, daarmee aandacht biedend aan een opvallend aspect van de Graafse gemeenschap. En ergens in het gevarieerde programma licht voorzitter Willem van Beek van De Kneep toe wat die organisatie wil met ‘het Land van Cuijk voeden met liefde voor taal’.

De muzikale begeleiding is o.m.  in handen van de Graafse zangeres Suzanne Menheere. Het programma is te volgen via Omroep Land van Cuijk op het televisiekanaal van onder meer Ziggo kanaal 40 en het KPN kanaal 1475, verschillende andere providers en streaming via de website: www.omroeplandvancuijk.nl