Stem- en Slikcentrum in het Maasziekenhuis

Als je problemen hebt met je stem of met slikken, zorgt dat voor heel veel ongemak in het dagelijks leven. Bij Maasziekenhuis Pantein is veel expertise op dit gebied aanwezig. Het ziekenhuis is een gespecialiseerd stem- en slikcentrum voor de wijde regio.

Hulp bij stemproblemen

KNO-arts Michel van Hooren: “Stemproblemen ontstaan vaak plotseling. We zien tijdens ons spreekuur mensen die te maken krijgen met heesheid, wegvallen van de stem of minder bereik terwijl zij hun stem veel gebruiken tijdens hun werk. In het privéleven is de stem natuurlijk net zo belangrijk. Ook zien we mensen die beroepsmatig of in hun vrije tijd veel zingen. Dan is een goede stem eveneens onmisbaar.”

Hulp bij slikproblemen

Slikproblemen ontstaan meestal geleidelijk, bij alle leeftijden, maar vaak bij mensen die al wat ouder zijn. “Vaak blijven mensen met klachten rondlopen. Zij denken dat het bij de ouderdom hoort. Het grootste gevaar is dan dat stukjes eten in de longen terechtkomen waardoor een longontsteking kan ontstaan. Omdat mensen bang zijn om zich te verslikken gaan ze minder eten en drinken. Uitdroging en ondervoeding liggen dan op de loer. We zien in ons ziekenhuis ook veel mensen met aandoeningen zoals Parkinson-, CVA- en ALS-patiënten. Zij hebben ook vaak slikproblemen”, aldus Van Hooren.

Wacht niet af

Op het gebied van stemzorg is Maasziekenhuis Pantein samen met andere ziekenhuizen onderdeel van het Medisch Netwerk. Samen zetten zij zich in voor de beste stemzorg in de regio. Van Hooren: “We proberen om mensen met slik- of stemklachten binnen twee weken, maar vaak al binnen een aantal werkdagen te zien bij het Maasziekenhuis. Bij verschillende aandoeningen kunnen we met een kleine ingreep of begeleiding de klachten verminderen.” Voor een afspraak bij het Maasziekenhuis is altijd een verwijzing van de huisarts nodig.

FOTOBIJSCHRIFT: Het specialistenteam van het Stem- en Slikcentrum: staand v.l.n.r.: Michel van Hooren, KNO-arts; Hilde Vloet, logopediste; Marcel Willems, stemtherapeut. Zittend v.l.n.r.: Yvonne Van den Bosch en Rita Peeters Weem, beiden spreekuurassistenten.