Start crowdfunding documentaire de Metworst in Boxmeer

Boxmeer – Documentairemaakster Jacky Brakels lanceert vandaag een crowdfundingscampagne om een historische documentaire te kunnen maken over de Metworstrennen in Boxmeer. “Ze zien los!” is de titel van de film, een uitroep die telkens weer door de speakers klinkt bij elke start van weer een nieuwe paardenrace. De Metworst vindt jaarlijks plaats op carnavalsmaandag in het Brabantse dorp.

Eeuwenlang al staan ieder jaar op carnavalsmaandag in alle vroegte ruiters en paarden zeer nerveus te trappelen van ongeduld bij de start van De Metworst. Deze traditie behelst een paardenrennen die zijn weerga in Nederland niet kent. Zelfs wereldwijd is er slechts een aantal evenementen dat de vergelijking met De Metworst kan doorstaan en dat zijn de Palio’s in Italië, waarvan die Van Siena de bekendste is. 

Over De Metworst, is nog nooit een documentaire gemaakt. De Metworst is in veel facetten van het Boxmeerse leven geworteld en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Deze traditie is een verbinding tussen verleden, heden en toekomst. De documentaire zal aantonen hoe belangrijk dit soort eeuwenoude evenementen zijn voor een lokale gemeenschap. Het is iets om trots op te zijn, het zorgt voor verbinding en voor een sterke eigen identiteit. 

Omroep Brabant heeft al toegezegd de film te willen gaan uitzenden. En ook de première in Hotel-Restaurant Riche in Boxmeer staat al gepland. Toch is er nog extra geld nodig om de film ook daadwerkelijk te kunnen maken. Tegen elk bedrag dat tijdens de campagne aan de film wordt gedoneerd staat een tegenprestatie, zoals een kaartje voor de première, een vermelding op de aftiteling of een heus VIP diner. 

Voor doneren en/of meer informatie ga naar: www.cinecrowd.com/ze-zien-los.