Stage-ervaring onmisbaar voor studiekeuze leerlingen Metameer

Stevensbeek/Boxmeer – In november liepen vierdejaars vmbo-leerlingen van Metameer stage. Ondanks corona hebben veel bedrijven de leerlingen een stageplek geboden. Deze ervaring is voor leerlingen onmisbaar en helpt ze een passende vervolgopleiding kiezen.

“Een stage is zo waardevol, daar kan geen (online) alternatief tegenop,” zegt stagecoördinator Lia van de Weijer. “Vorig jaar ging een stage niet door. Dat doet veel. Voor leerlingen is het moeilijker kiezen. Een stage geeft handvatten om erachter te komen wat wil ik nu eigenlijk?”

Passende stageplek

Leerlingen die geen stageadres konden vinden, zijn met hulp van school toch aan een passende stageplek gekomen. Soms was dit niet hun eerste keuze, maar tijdens een stage doen leerlingen ook algemene vaardigheden op. En als iets niet bij ze past, helpt dat ook bij hun oriëntatie.

Ervaringen leerlingen

Dries Damhuis (15) wilde graag stage lopen in de horeca. Het werd een autogarage. Deze stage is hem goed bevallen: “Ik heb nieuwe dingen gezien die ik nog niet wist. Er zit meer achter, voordat een auto de garage uitrijdt.” Dries weet nog niet welke opleiding hij gaat doen. Maar door deze stage is autotechniek ook een reële optie geworden. Leerlingen die graag de zorg of horeca in willen, moesten uitwijken naar plan B. Ook Senne Broeren (15) is zo’n leerling. Ze wil graag een zorgopleiding volgen. Met een stage wilde ze erachter komen welke zorgrichting ze zal kiezen.

Fotobijschrift: Stage van Metameerleerlingen onmisbaar voor hun studiekeuze.

Foto’s: Metameer