Speur mee met Kannonen Karel en Willem Waalwachter

Vakantieactiviteiten in en rond De Bastei

Vanaf zaterdag 18 juli kunnen kinderen en hun ouders weer volop speuren in en om De Bastei. Kanonnen Karel heeft hulp nodig bij zijn zoektocht naar buskruit. En in de Stadswaard zoekt Willem Waalwachter vakantiehulptroepen. Wie houdt er een oogje in het zeil als Willem op vakantie is?

Kanonnen Karel en het verborgen buskruit

In het jaar 1544 is aan de Waal een bastei gebouwd die vijanden moet afschrikken Nijmegen aan te vallen. Het is een grote stevige toren, vol met kanonnen. En Kanonnen Karel staat er klaar voor, nou ja, bijna… Er ontbreekt nog één ding, buskruit. En zonder kruit schiet je geen kogels! De bussenmaker heeft het geheim om buskruit te maken verdeeld over zes kisten. Die kisten staan ergens in De Bastei op geheime plekken. Zo kan het kruit niet in de verkeerde handen vallen. Karel wil buskruit maken, maar mag niet weg bij zijn kanon. Je weet nooit of de vijand komt… We zijn dus op zoek naar jonge speurders die Karel een handje helpen!

De speurtocht in De Bastei duurt ongeveer een uur en is bedoeld voor jonge museumbezoekers vanaf 8 jaar. Kosten: € 3,- (+ museumticket).

Willem Waalwachter zoekt vakantiehulp

Onderzoeker Willem Waalwachter is natuurgids in de Stadswaard en heeft het zo druk gehad dat hij toe was aan vakantie. Hij hoopt dat anderen voor hem een oogje in het zeil willen houden. Even kijken of alles er nog staat. Om te helpen heeft hij voor zijn jonge helpers een rugtas klaargezet bij De Bastei, met alles wat nodig is, zoals een routekaart, een loeppotje en nog wat spulletjes. Willem hoopt dat zijn helpers na hun speurtocht een berichtje sturen, met wat foto’s erbij van wat ze gezien hebben. Dan weet hij wat er tijdens zijn vakantie is gebeurd, en mist ie niks. Zijn adres is willemwaalwachter@debastei.nl. De leukste inzending beloont hij met een prijs: een exclusieve ontvangst en rondleiding met een broodje erbij in De Bastei, met Willem Waalwachter himself!

De speurtocht is verkrijgbaar bij de entree van De Bastei, duurt ongeveer twee uur en is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Kosten: € 12,50 (inclusief rugtas , routekaart en hulpmiddelen).

Ga naar debastei.nl/agenda voor alle informatie.

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 – 3297070. De entree bedraagt € 9,- voor volwassenen en € 6,- voor kinderen. De Bastei is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.debastei.nl.