De nieuwbouw van verpleeghuis Sint Anna aan de Veerstraat is niet alleen een groot bouwproject, de toekomstige sloop van een deel van het oude pand vraagt ook veel voorbereiding. In en rondom het oude pand huizen namelijk diverse dieren, waaronder vleermuizen. Naast de zorg voor kwetsbare ouderen, zorgt Sint Anna ook voor de vleermuizen. Samen met een ecoloog heeft Sint Anna maatregelen getroffen om de huisvesting en voortbestaan van de vleermuis niet in gevaar te brengen.

‘Operatie vleermuisflap’

Deze week begon een bijzondere operatie aan het oude pand. Namelijk het plaatsen van zo’n 600 zogenoemde ‘exclusionflaps’ tegen de gevel. Deze plastic flapjes worden met een hoogwerker aangebracht over de gaatjes in de oude gevels die volgend jaar gesloopt gaan worden. De ‘flapjes’ zorgen ervoor dat vleermuizen die nu huizen in de spouw van de gevel wel naar buiten kunnen vliegen, maar vervolgens niet meer terug kunnen keren. Op deze manier krijgen zij zonder gevaar de kans om een nieuw onderkomen zoeken en is het oude gebouw voor de sloop ‘vleermuisvrij’. Sint Anna heeft als alternatieve verblijfplaats dit voorjaar 36 zomer-/paarverblijfkasten voor vleermuizen geplaatst. Deze zijn opgehangen binnen 200 meter van de aangetroffen zomer- en paarverblijfplaatsen.

Waarom Sint Anna vleermuizen wil behouden

De nieuwbouw van Sint Anna wordt natuurinclusief gebouwd. Dat houdt in dat in de muren speciale holtes voor vleermuizen en huismussen geplaats worden. Vleermuizen bouwen geen nest, maar kruipen in bestaande holtes en verblijven op verschillende plekken, zoals een winterplaats en een kraamverblijfplaats. Vleermuizen spelen een belangrijke rol in de natuurlijke leefomgeving om de insectenstand in balans te houden. Zo kan één vleermuis duizenden insecten in één nacht vangen, waardoor een muggenplaag in de tuin kan worden voorkomen.

Contactgegevens:

Mariëlle Verberck
Communicatieadviseur Stichting Sint Anna
06 – 82317491
m.verberck@sintannaboxmeer.nl
Aanwezig: Ma 9:00 – 17:30u , Di 9:00 – 17:30u,
Daarnaast telefonisch of via mail bereikbaar op: Do 8:30 – 12:30u