Schatkamers van Gelderland VR-Game in De Bastei

Reis naar het verleden en red de schatten van Gelderland

In De Bastei kunnen bezoekers zich nu tijdelijk begeven in een historische wereld via een Virtual Reality-game van 18 augustus t/m 5 september. De game is onderdeel van het project ‘Schatkamers van Gelderland’ en in samenwerking met 34 Gelderse erfgoedorganisaties tot stand gekomen. In dit spel moeten twee spelers gestolen historische objecten terugplaatsen in de juiste periode om het verleden te herstellen. Beleef de Gelderse geschiedenis nu op geheel nieuwe wijze in De Bastei.

Schatkamers VR-Game

In de VR-Game heeft een kwaadaardige tijdreiziger historische objecten gestolen uit het verleden, waaronder de schedel van onze wolharige mammoet, de ‘mammoet van Bergharen’. De objecten moeten teruggebracht worden naar hun eigen tijd, om het natuurlijke verloop van de Gelderse geschiedenis te herstellen. Twee spelers reizen met behulp van Virtual Reality door de tijd, van de prehistorie tot de twintigste eeuw. Spelenderwijs ontdekken de gamers de geschiedenis van Gelderland. Een speler draagt de VR-bril, de ander geeft aanwijzingen. Door puzzels op te lossen en goed samen te werken, kunnen zij de Gelderse geschiedenis herstellen.

Tijdelijk

De VR Game staat een korte periode in het museum; je kunt dus alleen 18 augustus t/m 5 september het spel in De Bastei spelen, daarna reist de game naar de volgende locatie. Grijp dus snel je kans, kom langs, en beleef de geschiedenis van Gelderland zoals je het nog nooit gezien hebt.

 Gestolen object De Bastei: schedel ‘mammoet van Bergharen’

Ons museumstuk dat in de VR Game teruggebracht moet worden, is de schedel van de mammoet van Bergharen. Deze schedel werd in 1994 geborgen in een recreatieplas bij Bergharen. Duikers van de werkgroep onderwaterarcheologie troffen de schedel 12 meter onder de waterspiegel aan. Wolharige mammoeten kwamen in Nederland voor van 125.000 tot 20.000 jaar geleden. De ouderdom van deze schedel is vastgesteld op 38.900 jaar.

Schatkamers online

Je kunt de 3D-objecten ook online in detail bekijken. Het projectteam digitaliseerde 70 collectiestukken tot interactieve 3D-replica’s. Deze historische objecten, verspreid over Gelderse erfgoedorganisaties, komen virtueel samen op CollectieGelderland.nl. De selectie concretiseert en illustreert een deel van de geschiedenis van het dagelijks leven, langdurige ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen in de provincie Gelderland.

Virtuele geschiedenisbeleving

Met ‘Schatkamers van Gelderland’ slaat geschiedenisbeleving een andere richting in. Dit project van Erfgoed Gelderland laat het brede publiek de geschiedenis van de provincie beleven op twee bijzondere manieren: een online collectie van 3D-replica’s en een spannende Virtual Reality-game die samen de overkoepelende geschiedenis van Gelderland vertellen. Voor het project werkte Erfgoed Gelderland samen met 34 Gelderse erfgoedinstanties, Het Nieuwe Kader en Provincie Gelderland.

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via het entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 – 3297070. Voor meer informatie: www.debastei.nl.