Samen stilstaan bij 75 jaar bevrijding in Schouwburg Cuijk

 

CUIJK – Een muzikale beleving om samen stil te staan bij 75 jaar bevrijding. Dat is het concert ‘In de schaduw van de oorlog’ van het Euregio Kamerorkest op zaterdag 28 september in Schouwburg Cuijk. Dankzij een financiële bijdrage van de provincie Brabant en Kunstloc Brabant is de toegang gratis.

Het concert is onderdeel van een speciale serie voorstellingen Brabant Remembers. “Het is goed om te bezinnen, reflecteren en te delen”, zegt schouwburgdirecteur Sjoerd Meijer. “Of het nu gaat om de blijdschap van de bevrijding of intens leed dat gepaard gaat met het verlies van geliefden. De geschiedenis van Cuijk kent vele markante momenten.”

 

Het Euregio Kamerorkest bestaat uit voormalige leden van het Euregio Jeugdorkest met talenten uit Zuid-Nederland en Vlaanderen. De tenor is Peter Gijsbertsen, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2018. Op het programma staat onder meer Mahlers ‘Wo die schönen trompeten blasen’ over een soldaat met een romantische blik op het leven in militaire dienst.

Voorafgaand aan dit concert worden ter overdenking enkele passages voorgelezen uit het dagboek van Koos Grens, een oud stationschef in Cuijk tijdens de oorlogsjaren. Ervaringen van een man die de verschrikkingen van de oorlog en de bevrijding aan den lijve heeft ondervonden.  

Er zal worden voorgelezen door de achterkleinzoon van Koos, Giel Grens, en Harrie Vullings. Dit deden zij eerder al tijdens Theater na de Dam en maakte toen zo’n indruk dat ze dit bij deze gelegenheid graag komen herhalen. “Wij zijn erg verguld met deze last minute toevoeging aan het programma”, zegt Meijer.   

De gratis kaarten voor het Euregio Kamerorkest en kaarten voor de andere voorstellingen zijn verkrijgbaar via schouwburgcuijk.nl

 

De andere voorstellingen in de serie Brabant Remembers zijn: 

 

Woe 30 oktober

Introdans – THE BATTLE, een ode aan de strijders die 75 jaar geleden vochten tijdens de Slag om Arnhem

Do 23 januari

De Tolk van Java – met o.a. Benja Bruining, een ontroerend verhaal over de trauma’s van ons koloniale verleden

Di 24 maart

De Aanslag – met o.a. Victor Löw, de bejubelde toneelbewerking van het meesterwerk van Mülisch

Zo 3 mei

Oorlogsgeheimen (9+) – Maarten Ebbers en Maria Noë, muziektheatervoorstelling naar het bekroonde boek van Jacques Vriens

Ma 4 mei

Theater na de Dam – programma rond de Nationale Dodenherdenking voor en door Cuijkenaren