Rondje Tongelaar XL langs alle oude hoeves

Iedere vierde zondag van de maand vertrekt er om 10.00 uur een gratis wandeling met deskundige gids op Landgoed Tongelaar met een wisselend thema. Op 22 augustus is dit: Landgoed Tongelaar, boerderijen en landerijen.

Programma:

Tongelaar is een eeuwenoud landgoed met één van de oudste nog bestaande burchten van Nederland. De gids van Brabants Landschap vertelt deze keer over de geschiedenis van het landgoed en het gebruik van de akkers en landerijen. De route gaat langs alle gebouwen op het landgoed en dat betekent dat deze wandeling een stuk langer is dan normaal, zo’n 6,5 kilometer! Bent u in het bezit van een verrekijker, breng hem mee. Je weet immers nooit of we een vos of reeën in het veld kunnen bewonderen.

Historie van het Landgoed:

Landgoed Tongelaar kwam in de 13e eeuw in het bezit van de Heren van Cuijk. Op de hoger gelegen gedeeltes bouwden zij het kasteel met de huidige vierkante toren. Vanaf die tijd vond er permanente bewoning plaats. De overige bebouwing bij het kasteel doet denken aan de stijl van een Limburgse boerderij en kwam in de 18e eeuw tot stand. In die tijd werden ook een 5-tal boerderijen gebouwd die verspreid liggen over het landgoed, waaronder Klein Garisveld en Groot en Klein Kammerberg.

Huidige situatie:

Sinds 1978 is Landgoed Tongelaar in bezit van Brabants Landschap. In de loop der jaren zijn de pachtcontracten van de boerderijen verlopen en heeft Brabants Landschap de gebouwen onder bepaalde voorwaarden verkocht aan particulieren. De gronden die geschikt zijn voor akkerbouw zijn verpacht voor biologische landbouw. Op de lager gelegen gronden scharen boeren uit de nabije omgeving hun vee in, dit alles ook op biologische basis. Andere gedeeltes van de gronden zijn terug gegeven aan de natuur.

Goei Leven Lunch

Het wordt een stevige wandeling van ruim 6,5 km. (circa 2 uur). De route gaat over wandelpaden en lanen langs de landerijen en boerderijen en eindigt bij kasteel Tongelaar waarin Brabants Landschap een informatiepunt heeft ingericht. Na afloop van de wandeling kunt u genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood van Teun “de Bakker van Hier” en koffie of thee voor € 7,- (normaal € 8,40). Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap zijn trots ambassadeur van Een Goei Leven Land van Cuijk dat eerlijk en heerlijk eten met producten uit de regio centraal stelt. Reserveren is niet nodig.

Start:

Zondag 24 februari 2019 om 10.00 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar te Mill. 

Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill

Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren!

Parkeerplaats: Splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill

Reserveren voor de wandeling
Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Volg de link van Brabants Landschap:  https://www.brabantslandschap.nl/actueel/activiteiten/rondje-tongelaar-228/?region=all&area=all of mail: website@brabantslandschap.nl 

De wandeling gaat over drassige paden en is niet rolstoelvriendelijk. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) ook welkom.