Rondje Tongelaar, op pad met de natuurgids

Iedere vierde zondag van de maand vertrekt er om 10.00 uur een gratis wandeling met deskundige gids op Landgoed Tongelaar met een wisselend thema. Reserveren is hiervoor nodig. Op zondag 26 september is het thema: Bomen op Tongelaar.

Geschiedenis

Het woord Tongelaar betekent: Tonge= verhoging, Laar= openplek in het bos. Het is lang geleden dat Tongelaar op een verhoging in een groot bos lag. In 1829 liet de toenmalige eigenaresse van kasteel Tongelaar 20.000 bomen kappen en verkocht het hout. Mede door aanplant door Brabants Landschap (sinds 1968) herbergt Tongelaar nu weer een grote hoeveelheid bomen. De 7 kilometer lange eikenlanen op Tongelaar zijn zeer karakteristiek, evenals de oude perenbomen.

Bomen bieden een biotoop voor andere grote en kleine  levende wezens, talloze planten en dieren die eigenlijk van alles met elkaar te maken hebben. Onze ervaren natuurgidsen Rob en Lia zullen u er tijdens deze wandeling van ongeveer 2 uur over bij “bomen”:) Neem je verrekijker maar mee. Je weet nooit of we een vos of ree in het veld kunnen bewonderen.

Goei Leven Lunch

Het wordt een stevige wandeling van circa 2 uur. De route gaat deels over onverharde wandelpaden en eindigt bij kasteel Tongelaar waarin Brabants Landschap een informatiepunt heeft ingericht. Na afloop van de wandeling kunt u genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 7,- (normaal € 8,40). Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap zijn trots ambassadeur van Een Goei Leven Land van Cuijk dat eerlijk en heerlijk eten met producten uit de regio centraal stelt.

Reserveren voor de wandeling
Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Volg de link van Brabants Landschap: https://www.brabantslandschap.nl/actueel/activiteiten/rondje-tongelaar-269/

Start:

Zondag 26 september 2021 om 10.00 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar te Mill.

Adres: Tongelaar 12, navigatie: Hoogedijk Mill invoeren!

Parkeerplaats: Splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill