Rob Lucassen (15) heeft nu al zijn eigen kartteam: “Ik wil de jongens veel leren”

ULRUM – Met zijn vijftien jaar kan het niet anders of hij is de jongste teameigenaar in het Nederlandse karten. Rob Lucassen uit Boxmeer begeleidt het komende seizoen een team van jonge talenten die het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting in de Parolin ID Rocky-klasse gaan rijden. De uitvalsbasis is Kartbaan Ulrum in Groningen, waar de familie hun eigen outdoorkartbaan heeft.

Pardon? Als Brabander een kartbaan in Groningen? Ja, echt waar. Sinds december 2016 runnen zij het bekende outdoorcircuit. Samen kunnen ze daar hun passie voor de kartsport kwijt. “We rijden ieder weekend op en neer”, zegt de jonge teameigenaar Rob Lucassen. “Ach, dat rijden daar wen je aan.”

Op de eigen baan in Ulrum kwam Rob haast als vanzelf in contact met de lokale karttalenten. Van het een kwam het ander en vanaf komend seizoen is de jonge Brabander, die zelf ook nog kart in de ID Shifter-klasse, dus teammanager. Rob racet voor het team van Arthur Dontje, Kart Academy.

Zijn rijders Wayne Severijn, Hylke van Dellen, Jamie van Dijk, Zoë Maris en Roan Benes zijn allemaal debutanten in deze aantrekkelijke snelheidssport. Ze variëren in leeftijd van zeven tot tien jaar. “Eén rijdertje heeft eerder meegedaan met de superdemo’s tijdens het NK. De anderen hebben al wat clubraces gereden”, aldus Rob over zijn kartteam Ulrum.

Maar hoe komt hij erbij om op zijn leeftijd al een eigen kartteam te runnen? ”Ik was ieder weekend al veel bezig met trainen en lesgeven aan de jongens in Ulrum. Eigenlijk ieder weekend wel, om te trainen voor de clubwedstrijden. Hun ouders wilden ook een stap verder. We zijn op een gegeven moment bij elkaar gaan zitten. Zo kwamen we op het idee om aan het NK mee te doen om te kijken wat we kunnen bereiken.”

Hij beschikt inmiddels over een grote berg ervaring. Rob begon namelijk zelf op piepjonge leeftijd met karten. Hoe hij erbij kwam om al op superjonge leeftijd in een kart te stappen? “Dat was papa’s idee. Die is helemaal weg van de sport.” Alle ervaring die hij sindsdien opdeed, gaat hij dit jaar dus overbrengen.

Rob had daarvoor al weleens nagedacht over een eigen kartteam, maar hij was er nooit echt mee bezig geweest, zegt hij. “Nu wil ik kijken wat ik met de jongens kan bereiken en ik vind het hartstikke leuk om te doen. Het belangrijkste is dat de jongens veel leren en daarvoor doe ik het ook.”

Daarin zit voor Rob de uitdaging. Hij is dan ook serieus met zijn rijders aan de slag. “De trainingen doen we in Ulrum. In de voorbereiding op de NK-wedstrijden sta ik langs te baan om te kijken hoe ze het doen. Sleutelen doen de ouders zelf en soms help ik ze.”

Zijn vijf pupillen racen dit jaar allemaal met Parolin Rocky-karts en Honda-motoren van Kart Academy. Rob: “Van hen krijgen we ondersteuning op motorisch gebied. De motoren worden iedere wedstrijd verloot. Dat is het meest eerlijk.” Maar zelf zal Rob dus ook blijven karten. Hij gaat racen in de supersnelle ID Shifter-klasse opgezet door kartpromotor Arthur Dontje. “Ik kan het niet laten. Het is heel leuk om met de kleintjes bezig te zijn, maar zelf ook rijden is hartstikke leuk. Fijn dat alles zo samenvalt.” 

Rob verwacht zijn rijders veel te kunnen leren. “Ze zijn nog allemaal heel jong. Ik denk dat ze allemaal twee jaar bij de Cadetten rijden. Wat er daarna komt, zien we nog wel. Het is nu vooral belangrijk dat ze stappen zetten, kilometers maken en veel leren.

Zondag aanstaande heeft Rob voor zijn kartteam een sponsordag op kartbaan Ulrum. Van elke heat dat er zondag gereden wordt gaat er 3,50 euro naar de rijders van het raceteam. Dit geldt ook voor de tickets die online besteld worden. Dus wil je het team ondersteunen doe dan mee aan deze ludieke actie.