Proeftuin Boxmeer op feestelijke manier gevierd tijdens tuindag bij expertisecentrum Madeleine

Op dinsdag 29 juni was het zover: het tuinfeest voor de Proeftuin in Boxmeer. Met deze Proeftuin is Boxmeer een mooi, gezond én sociaal stukje groen rijker. Deze dag is georganiseerd door IVN Brabant, IVN Maasvallei, MSD Animal Health en expertisecentrum Madeleine.

Na deze officiële opening gingen de kinderen van basisschool de Weijerwereld aan de slag in de Proeftuin met drie verschillende activiteiten.

Een groepje ging met loeppotjes en een gezonde portie nieuwsgierigheid op pad in de Proeftuin om mooie planten en dieren te ontdekken. De andere twee groepjes zijn aan de slag gegaan met vers fruit en kruiden. Een groepje maakte een klassiek gerecht: en lekker broodje met zelfgemaakte kruidenboter. De andere groep ging fruitmozaïek maken: een eetbaar kunstwerk, gemaakt van vers fruit. Een van de kinderen zei verrast na het proeven van zijn eigen gemaakte kruidenboter:

‘Super lekker! Eigenlijk veel lekkerder dan uit de winkel!’ – leerling van basisschool de Weijerwereld

De groepjes rouleerden, waardoor zij mee konden doen aan alle activiteiten: van lekker snuffelen in de Proeftuin tot lekker eten maken. Cliënten en medewerkers van de Madeleine keken ook vol genoegen van mee, en konden ook mee proeven. Zo is het een feest geworden voor jong en oud.

‘Met deze proeftuin leggen we de verbinding tussen natuur en mens – van jong tot oud. Het is mooi om te zien hoe het hier samenkomt.’ – Dorine van de Westelaken (MSD Animal Health)

Er zullen activiteiten blijven plaatsvinden in de Proeftuin, waarbij kinderen van de Weijerwereld, (buurt)bewoners, vrijwilligers en medewerkers kunnen blijven genieten én leren van het nieuwe stuk groen in hun buurt.

Wat is een ‘Proeftuin’?
Een Proeftuin is een stukje groen dat wordt omgetoverd in een mini voedselbos of andere tuin waarvan je kunt oogsten. De proeftuin is echter meer dan alleen een tuin. De proeftuin is educatief, ouderen, buurt en de kinderen worden uitgedaagd samen te leren over de planten en dieren in de tuin, samen de biodiversiteit te bevorderen en hun kennis over en weer te delen. Zie de IVN website voor meer informatie: www.ivn.nl/proeftuin/over-proeftuinen

Proeftuinlocaties door Nederland
In 2020-2021 zijn er drie Proeftuinen aangeplant in Nederland dankzij steun van gezondheidsbedrijf MSD. De Proeftuin-locatie bij expertisecentrum Madeleine is één van de drie proeftuinen. Deze Proeftuin is in het voorjaar (2021) is aangelegd. De andere twee Proeftuinen zijn in aangelegd in Oss en Haarlem.