Presentatie biografie verzetsstrijder Piet Vloet

Aanvankelijk was de presentatie van de biografie van de Oploose verzetsstrijder Piet Vloet rond de viering van 75 jaar bevrijding in mei gepland, maar door de beperkingen vanwege corona is dat nu pas mogelijk. De door journalist Henny Lenkens geschreven levensloop wordt op zondag 13 september gepresenteerd in de heemschuur van de Heerlyckheit Plo in Oploo.

Het levensverhaal van Piet Vloet, een technische autodidact en alleskunner die als elektricien de kost verdiende, spitst zich toe tot zijn steeds gedurfdere verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Dat begon met het zoeken van onderduikadressen voor joden en andere voortvluchtigen. Al snel koos hij voor meer gewaagde daden. Zo wist hij een zender te bouwen waarmee hij verbinding had met anderen in het verzet. Toen de bezetter in 1943 de druk opvoerde, waagde Piet zich ook aan sabotage.
Piet ging onverschrokken te werk, tegen het roekeloze af. Hij onderhield nauwe contacten met de gemeentelijke verzetsgroep, maar was toch vooral solist. De ene actie volgde op de andere, totdat het noodlot toesloeg en hij door de Duitsers werd opgepakt. Langdurig zat hij gevangen in het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen, tot hij door het Duitse Obergericht ter dood werd veroordeeld. Op 22 maart 1944, hij was pas 28 jaar, werd hij gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte.

Auteur Henny Lenkens (1953) maakte een reconstructie van de bijzondere maar veel te korte levensloop. De mens Piet Vloet had hij leren kennen in de voorbereiding het van het door hem geschreven toneelspel ‘In de schaduw van de romfabriek’, dat in 2017 in de Sambeekse Hoek werd opgevoerd.
De schrijver heeft voor de biografie nieuwe informatie over de illegale strijder boven water weten te halen in diverse archieven, sprak met familieleden en andere mensen die Piet Vloet hebben gekend en maakte dankbaar gebruik van de aantekeningen die Theo van den Bungelaar, een halfbroer van Piet Vloet, na de oorlog maakte. Een verhaal over een man van weinig woorden maar des te meer daden.

Het rijkelijk met foto’s en documenten geïllustreerde boek (60 bladzijden) is in een beperkte oplage te koop tijdens de boekpresentatie op 13 september, vanaf 11.00 tot 15.00 uur in de heemschuur aan de Watermolenstraat te Oploo. De prijs bedraagt 8,50 euro.

FOTO: Identificatiekaart van Piet Vloet die EHBO’er was bij de Luchtbeschermingsdienst.