Plastic afval prikken in Land van Cuijk en investeren

Op zaterdag 5 juni start Rotary Cuijk een laagdrempelige en corona-proof actie ‘’End Plastic Soup’’.

Wereldwijd stromen er elke minuut vrachtwagens aan plastic afval in onze oceanen. Rotary Cuijk wil deze instroom helpen beteugelen. Insteek is om op 5 juni zoveel mogelijk mensen zwerfplastic te laten verzamelen in hun eigen omgeving. ,, Deelnemers kunnen meedoen met onze Plastic Bingo en ze maken kans op de End Plastic Soup puzzel. Bovendien doneren wij voor elke deelnemer €10 aan een project in San Pedro, Nicaragua om aldaar het afval te reduceren, in samenwerking met GESP’’, aldus voorzitter Debbie Kenyon-Jackson van Rotary Cuijk.

,,Wij geven hiermee om onze omgeving en dragen bij aan een internationaal issue. Mensen weten het best in hun eigen omgeving waar zwerfplastic ligt. Wij dagen iedereen uit om op 5 juni plastic afval op te ruimen’’, aldus een bevlogen Kenyon-Jackson. Op die dag vindt de landelijke “End Plastic Soup” actie van Rotary plaats. Je mag zelf kiezen waar je aan de slag gaat en met wie (alleen, in tweetallen of met je gezin).

Plastic Bingo App

Enthousiast: ,,Doe mee met de Plastic Bingo. Echt leuk om op 5 juni 2021 te doen met de kinderen. Als je tijdens het inzamelen van plastic bepaalde dingen tegenkomt, die op je digitale spelkaart staan, maak je er een foto van en upload je ze in de Plastic Bingo App. Voor iedere deelnemer doneert Rotary Cuijk €10 aan het project om het plastic afval in San Pedro Nicaragua te reduceren en recycling daar te stimuleren.’’

 

Deelnemers slaan dus twee vliegen in één klap. Hier én in Nicaragua. Meld je daarom nu direct aan! Vlak voor 5 juni ontvang je dan meer informatie over de Plastic Bingo App en over het project in Nicaragua. Kenyon-Jackson: ,,Om plasticverbruik en afval te verminderen, willen wij de financiële opbrengsten van de End Plastic Soup Action Day gebruiken om herbruikbare boodschappentassen en afvalzakken aan de inwoners van San Pedro de Lóvago te schenken.

Nu gebruikt daar iedereen voor de boodschappen dunne, plastic tasjes voor éénmalig gebruik.

Deze willen wij vervangen met deze handgemaakte tassen die zij keer op keer kunnen gebruiken.’’ De tassen worden in San Pedro zelf gemaakt door mensen van de Johanna Patricia Miranda Stichting, die zich inzet voor mensen met beperkingen en ouderen in het dorp.

Voor het huishoudelijke afval worden nu oude zakken gebruikt die beschadigd raken door het weer en ook door de straathonden die etensresten zoeken. ,,Deze gaan wij vervangen door sterke, milieuvriendelijke zakken die langer meegaan, en die – als ze kapotgaan – het milieu verder niet vervuilen.

Verder gaan we ons inzetten om recyclen te stimuleren in San Pedro. Voor de uitbraak van het coronavirus waren ze begonnen met het introduceren van recyclen. Deze plannen werden door corona on-hold gezet, maar worden volgend jaar weer opgepakt.’’

Aanmelden kun je door jezelf op de volgende pagina aan te melden: https://forms.gle/yUUvcpHbUXiparzv8

Voor meer informatie over andere projecten voor San Pedro zie ook de website van GESP

https://gespgennep.nl/