Plankenkoorts in de Viller Mühle in Goch – Nederlandse inzendingen in de prijzen bij prijsuitreiking Euregionale Scholenwedstrijd

Tegen 9.00 uur liep het ‘Sacklager’ van de Viller Mühle in Goch afgelopen maandag langzaam vol. Tussen allerlei nostalgische, antieke voorwerpen en curiosa in alle vormen en maten hing zowel fascinatie als spanning in de lucht: ca. 180 Nederlandse en Duitse scholieren en hun leraren waren naar Goch afgereisd voor de prijsuitreiking van de vierde Euregionale Scholenwedstrijd. De Euregio Rijn-Waal organiseerde de Scholenwedstrijd dit jaar in samenwerking met de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Europe Direct Information Centers in Nijmegen en Duisburg. In de categorieën ‘Nederlandse scholen’, ‘Duitse scholen’ en ‘Partnerscholen’ werden de creatiefste inzendingen rondom het thema Europa in het zonnetje gezet.  

Dat de prijsuitreiking op 9 mei plaatsvond, was geen toeval – want de Dag van Europa paste perfect bij het motto van de Scholenwedstrijd. Ongeveer 400 scholieren uit 19 Nederlandse en Duitse klassen gingen de afgelopen maanden aan de slag met best- en worst-case-scenario’s voor het continent waarop zij leven. Presentatrice Sina Kuipers vertelde de scholieren aan het begin van het evenement hoeveel respect zij daarvoor heeft: “Ik vind het heel dapper hoe jullie je zo in dit moeilijke thema verdiept hebben. Jullie hebben dus wel een applaus verdiend!” Ook de jury was onder de indruk van de inzendingen. “Ik vond het heel interessant om te zien welk beeld de scholieren van Europa hebben, wat hen motiveert, welke angsten en welke hoop ze hebben”, aldus Pia Awater, projectmedewerker Nachbarsprache & Buurcultuur bij de Universität Duisburg-Essen. Ook Euregio-ambassadrice Regina Schneider vond het een mooie ervaring om jurylid te zijn: “Ik heb door de inzendingen veel geleerd.”

Knutselen, acteren en zingen

Als eerste steeg de spanning bij de Nederlandse scholen: in de gelijknamige categorie werden de eerste prijzen uitgereikt. Drie scholieren van het Metameer Jenaplan uit Boxmeer wonnen de derde prijs met een gedetailleerde stop-motion-film met daarin een draaiende aardbol, waarmee ze opriepen de aarde te beschermen. De eerste twee prijzen gingen naar twee klassen van Lyceum Elst, die onder luid gejuich van hun klasgenoten en leraren prijzen voor hun acteertalent in ontvangst namen. In korte video’s behandelden ze gevoelige thema’s in Europa, zoals het vluchtelingenbeleid en klimaatverandering.

In de categorie ‘Duitse scholen’ wisten vier scholieren van de Maria-Sybilla-Merian Gesamtschule uit Herzogenrath de jury te overtuigen met hun krant van de toekomst. Daarin lieten ze zien hoe Europa er volgens hen over 30 jaar uitziet – en daarmee sleepten ze de derde prijs in de wacht. De tweede prijs was voor het Kardinal-von-Galen-Gymnasium uit Kevelaer, dat een vergadering van het Europese Parlement via Zoom had nagespeeld. De gouden medaille werd gewonnen door drie scholieren uit Kleve: Jonas, Lotte en Wessel componeerden een tweetalig nummer over de betekenis van Europa voor ons dagelijkse leven. “We hebben 50 tot 60 uur aan het nummer gewerkt, van het schrijven van het lied en het produceren van de muziek tot het opnemen van de video – totdat alles perfect was.”

Nederlands-Duitse vriendschap

Daarna volgde direct een tweede muzikaal hoogtepunt. Sarah Hübers, scholiere uit Bocholt en Duitse Songwriter van het Jaar 2021, trad op met vier eigen nummers. Ze vulde de Viller Mühle met haar indrukwekkende stem, bijpassende gitaarklanken en emotionele nummers over dromen en moed. Het laatste nummer, ‘Das sind wir’, gaat over een vriendschap waarop je altijd kunt bouwen – “net als de vriendschap tussen Nederland en Duitsland”, aldus Sarah.

Hoe vruchtbaar de samenwerking tussen deze twee landen kan zijn, bewezen ook de winnaars in de categorie ‘Partnerscholen’. Het Jan van Brabant College uit Helmond en het Städtisches Gymnasium Straelen hadden de concurrentie al snel verslagen: ondanks meerdere aanmeldingen lukte het alleen hen om hun gezamenlijke inzending in te leveren. De partnerscholen overtuigden de jury met hun zelfgemaakte ‘Europoly’. In deze variant op het bekende Monopoly staan Europese waarden als democratie en vrijheid op het spel. Uit handen van Heidi de Ruiter van de Euregio Rijn-Waal ontvingen de scholieren tevens een extra prijs: een wereldkraskaart waarop de scholieren de landen waar ze al zijn geweest, kunnen wegkrassen. “Dat jullie ook in coronatijden grensoverschrijdend zo’n groot project hebben opgezet, verdient namelijk een extra compliment”, aldus De Ruiter. De andere winnaars ontvingen cadeaubonnen voor een bezoek aan de bioscoop en de ijssalon, reisgidsen en reisdagboeken. Alle deelnemende klassen ontvingen bovendien een bordspel, waarmee ze op zoek kunnen gaan naar de merkwaardigste kanten van Europa.

Een onvergetelijke dag

Na het evenement en een stop bij het snackbuffet konden de scholieren nog van de zon genieten op het gezellige terras aan het water. De stemming was uitgelaten bij de voormalige olie- en graanmolen, die inmiddels als evenementenlocatie, museum en poppentheater in gebruik is. Een onvergetelijke plek, zo blijkt: “Een dag als vandaag zullen we niet snel vergeten. Wanneer ik mijn scholieren over 10 jaar vraag welke highlights uit hun schooltijd ze zich nog herinneren, zal dit evenement ongetwijfeld genoemd worden”, aldus de enthousiaste leraar Sven Kohnen uit Straelen.