Herdenking Linden 

Ruim vijfenzeventig jaar al herdenkt de dorpsgemeenschap Linden de vijf Amerikaanse militairen die op 17 september 1944 aan de rand van het dorp gesneuveld zijn toen hun vliegtuig daar neerstortte.

Staat vrijdag 10 mei 1940 Katwijk symbool voor het begin van de Tweede Wereldoorlog, de gebeurtenis op zondag 17 september 1944 in Linden markeert voor de gemeente Cuijk de start van Operatie Market Garden, die uiteindelijk voor heel Nederland de bevrijding bracht. 

Sinds september 2019 vindt de herdenking plaats bij het nieuwe monument aan de rand van het dorp in de nabijheid van de plaats waar de militairen omkwamen. Het door de Lindense kunstenaar Ruud Schrijvershof gemaakte monument omvat de cockpit van het vliegtuig en daarbij informatie over de gesneuvelde militairen. Sinds de plaatsing van dit monument trekt het ruimschoots de aandacht van de vele voorbijgangers. 

 

Op vrijdagavond 17 september 2021 herdenkt de Lindense gemeenschap de vijf militairen die daarmee symbool staan voor alle gesneuvelden van oorlogsgeweld in deze wereld. 

De bijeenkomst begint om 19.00 uur met een bezinningsmoment in de Lambertuskerk in Linden voor ieder die zich daarvoor tevoren heeft aangemeld. Tijdens die bijeenkomst spreekt Lonneke Peperkamp, rechtsfilosofe aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en woonachtig in Linden, over het onderwerp ‘Als de oorlog voorbij is’. 

Vanaf 19.30 uur kan iedereen zich aansluiten bij een wandeltocht naar het monument aan de rand van het dorp. Daar vindt een korte plechtigheid plaats. Na afloop is voor iedereen de gelegenheid om een koffie te drinken in dorpshuis De Burcht in Linden. Tijdens het gehele programma zullen de geldende coronamaatregelen in acht worden genomen.