Opening tentoonstelling Facing Freedom 

In 2019 en 2020 herdenken we in Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Op 31 augustus startte de landelijke viering van 75 jaar vrijheid. Stichting Dodenakkers.nl wil hier ook graag een bijdrage aan leveren en organiseert in samenwerking met Oorlogsmuseum Overloon de tentoonstelling Facing Freedom

Met de tentoonstelling wordt stilgestaan bij zes persoonlijke verhalen van mensen die zijn omgekomen bij de bevrijding van Brabant. Hun verhaal wordt verteld in een expositie die bestaat uit acht panelen. Deze bijzondere expositie staat gewoon op straat en wordt op 25 september om 19.00 uur op de Brink in Sint Anthonis onthuld. Tegelijk vindt de oprichting plaats van de veteranenvereniging Sint Anthonis. 

De dag van de opening van de tentoonstelling is niet toevallig gekozen. Want 25 september is de dag waarop niet alleen de bevrijding van Sint Anthonis wordt herdacht, maar ook de sterfdag van één van de bevrijders van het dorp. De Brit David Silvertop ligt begraven op het kerkhof in Sint Anthonis. Zijn tragisch overlijden is één van de verhalen in de tentoonstelling. De overige vijf verhalen hebben betrekking op andere Brabantse plaatsen, namelijk Eerde, Goirle, Woensdrecht, Sonniuswijk en Gilze. 

Facing Freedom is een initiatief van Stichting Dodenakkers.nl. Deze stichting zet zich in voor funerair erfgoed in Nederland en daar historisch aan verbonden gebieden. Het project komt tot stand in samenwerking met de gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis, en met Bureau Funeralia dat met Oorlogsmuseum Overloon de inhoud van de tentoonstelling heeft verzorgd. Facing Freedom is een onderdeel van Brabant Remembers en wordt gerealiseerd met steun van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds).