Op pelgrimstocht in Brabant – Ons Kloosterpad geopend

Vanaf vandaag kunnen wandelaars die houden van een stevige wandeling met diepgang hun hart ophalen.

Zuster Angela en de Commissaris van de Koning openen in Megen ‘Ons Kloosterpad’. Het pad loopt in 15 etappes door 330 km prachtig Brabantse landschap en langs een vijftigtal kloosters.

Voor de Zusters Clarissen in Megen is de dag dubbel bijzonder. Zij vieren deze dag ook dat hun kloostergemeenschap 550 jaar bestaat en dat zij 300 jaar in hun klooster Sint Josephsberg in Megen wonen. Vandaar dat de Abdis zuster Angela van de Clararissen in Megen, namens alle betrokkenen bij het Brabants kloosterleven, het pad symbolisch aanbood aan Brabant. De Commissaris van de Koning, Ina Adema nam het Bindboek in ontvangst en daarmee is Ons Kloosterpad officieel geopend.

 
Pelgrimstocht
 
Ons kloosterpad is ontworpen voor de wandelaar die rust en ruimte zoekt om tot zichzelf te komen. Het is een heuse Brabantse pelgrimstocht. Temeer omdat er ook tal van mogelijkheden zijn voor verdieping, met de beweegredenen en overtuigingen van de kloosterlingen als leidraad. Daarom is het bij sommige kloosters ook mogelijk te overnachten en om mee te draaien in het kloosterritme.
Bindboek, souvenirs en prentkaarten
 
Wat ook helpt om de wandelingen meer betekenis te geven is het stijlvol vormgegeven bindboek, een spirituele reisgids. Want naast alle informatie over de route en de bijzondere kloosters onderweg, geeft het bindboek wandelaars ook aanzetjes voor contemplatie en overpeinzingen. Net als de bijbehorende souvenirs en prentkaarten, door kunstenaars ontworpen, voor ieder klooster op het einde van een etappe. Als aandenken voor de wandelaar of als manier om de ervaringen onderweg te delen met familie en vrienden.
Ons Kloosterpad op Tv
 
Het Programma KRO-NCRV Kruispunt maakt twee bijzondere uitzendingen over Ons kloosterpad. Kruispunt loop samen met een aantal bijzondere pelgrims, die ieder hun eigen reden hebben om op pad te gaan. Bijzondere ontmoetingen die gaan over thema’s als verlies, vertrek, hoop, levensloop en inspiratie. De uitzendingen zijn op 17 en 24 mei op NPO 2 om ca. 22.50 uur.
 
2021 – Jaar van het Brabants Kloosterleven
 
Ons kloosterpad is tot stand gekomen in het kader van 2021 – Het jaar van het Brabants Kloosterleven. Gedurende het hele jaar werken kloosterlingen en de provincie Noord-Brabant samen met tal van organisaties en vrijwilligers om de bijzondere band tussen Brabant en haar kloosters te vieren. Op de website www.brabantskloosterleven.nl is te zien wat er allemaal te doen, te proeven en te beleven is in het kloosterjaar. Daar is ook alle informatie over Ons Kloosterpad te vinden.

Kloosterpad opening met wandeling tussen Haren (achtergrond) en Megen met v.l.n.r. De commissaris van de Koning, Burgemeester van Oss en zuster Johanna.

Kloosterpad opening met wandeling tussen Haren, Klooster Bethlehem (achtergrond) en Megen met v.l.n.r. zuster Johanna, maker Jasper van Deurzen, de commissaris van de Koning en Burgemeester van Oss.