Guus Verzellenberg over stichting Mirembe: "Wij ondersteunen, maar zij voeren uit"
Dinsdagochtend was Guus Verzellenberg, een actieve vrijwilliger van Stichting Mirembe te gast bij het radioprogramma Goedemorgen Land van Cuijk. Hij deelde zijn ervaringen en inzichten over de projecten van de stichting, die zich vooral richt op ondersteuning in Oeganda.
Actief in Oeganda
Stichting Mirembe, opgericht in 1979 in Nederland, is sinds het begin vooral actief in Oeganda. Guus werd betrokken bij de stichting toen hij daar werkte. "De stichting was opgericht om het ziekenhuis waar ik destijds werkte te ondersteunen. Toen ik terugkwam in Nederland, ben ik mij ook actief gaan inzetten." Het begon bescheiden, met het inzamelen van medicijnen en geld, en het opzetten van een kindersteunfonds voor schoolgeld. Inmiddels is het werk van de stichting veel breder.
Lokale initiatieven, lokale verantwoordelijkheid
Een belangrijk principe van Stichting Mirembe is dat alle projecten worden uitgevoerd door lokale mensen. "Het zijn hun projecten," benadrukt Guus. "Zij komen met een vraag en wij kijken of het klopt en of het ten goede komt aan de allerarmsten. Uiteindelijk moeten zij op eigen benen kunnen staan."
De stichting werkt uitsluitend met lokale contactpersonen, zoals sociaal werkers, onderwijzers en mensen met een medische achtergrond. "We helpen hen niet alleen met kennis, maar ook met leren hoe ze bijvoorbeeld een school, ziekenhuis of bedrijfje kunnen runnen."
Lopende projecten
Op dit moment heeft Mirembe vier projecten lopen. Twee daarvan bevinden zich in een afbouwfase, terwijl de andere nog volop in ontwikkeling zijn. Een voorbeeld hiervan is een landbouwproject, waarbij mensen leren hoe ze zelfvoorzienend kunnen worden met kleinschalige veeteelt en akkerbouw. "Dit is een driejarig project, en we zien nu al indrukwekkende resultaten," vertelt Guus enthousiast.
Onderwijs in crisistijd
Een van de meest inspirerende verhalen is hoe een school die door Mirembe wordt ondersteund, tijdens de coronapandemie standhield. Terwijl veel scholen in Oeganda moesten sluiten en leraren hun banen verloren, bleef deze school haar leraren doorbetalen dankzij hulp van de stichting. "De leraren gingen op hun fietsen langs dorpen om leerlingen huiswerk te brengen en op te halen. Dit zorgde ervoor dat alle leerlingen terugkeerden toen de school weer openging. En, wat uniek is in dat land: geen van de meisjes raakte zwanger, dankzij de voorlichting die onderweg werd gegeven."
Uitdagingen in de economie van Oeganda
Guus schetst een genuanceerd beeld van de economische situatie in Oeganda. Hoewel er op macroniveau groei is, raakt dit de armste bevolking nauwelijks. Door mislukte oogsten en stijgende kosten worden gezinnen gedwongen om land te verkopen of hypotheken af te sluiten, wat hen verder in de armoede drijft. "Wij hebben tijdens de coronapandemie noodhulp geboden, maar structurele verandering blijft lastig in een land waar corruptie een groot obstakel is."
Samenwerking en duurzaamheid
Een belangrijke stap voorwaarts was de samenwerking met de Ugandan Rural University. Vertegenwoordigers van scholen en de lokale gemeenschap worden hier getraind om lokaal beschikbare bronnen te gebruiken en hun eigen ontwikkeling te stimuleren. "Dat is waar we naartoe willen: zelfstandigheid," benadrukt Guus. "Onze hulp is altijd tijdelijk."
Hoe kun je helpen?
Stichting Mirembe is afhankelijk van donateurs. "We zijn ooit begonnen met een vaste groep donateurs, maar na 45 jaar sterft die groep langzaam uit. Daarom zoeken we steeds nieuwe mensen die ons willen steunen." Via de website www.stichtingmirembe.nl kun je eenvoudig doneren of je abonneren op de nieuwsbrief. "Elke euro helpt. Zelfs met een kleine bijdrage kunnen we een groot verschil maken."
Blik op de toekomst
Met projecten die draaien op de inzet en verantwoordelijkheid van de lokale bevolking, blijft Stichting Mirembe streven naar duurzame verandering in Oeganda. "We ondersteunen waar nodig, maar uiteindelijk moeten zij het zelf doen," sluit Guus af. "En als je ziet wat ze met relatief weinig al bereiken, dan krijg je daar heel veel energie van."