Ook 'nagels knippen' is belangrijk bij een melkveehouder

Geplaatst op woensdag 19 maart 2025 Herman van Gaal

MILL - Een minder bekend, maar niet minder belangrijk, onderdeel bij een melkveebedrijf is het verzorgen van de hoeven van de koeien. Dit proces, ook wel bekappen genoemd, is essentieel om de dieren gezond te houden en hun mobiliteit te waarborgen. Melkveehouder Mart Arts van De Kamphoeve in Overloon besteedt hier veel aandacht aan. “Wij bekappen de klauwen van onze koeien twee keer per jaar. Als de hoeven niet goed verzorgd worden, kunnen koeien kreupel raken en dat heeft gevolgen voor hun welzijn en melkproductie”, legt Mart uit. Door de klauwverzorging zelf uit te voeren, zorgt hij voor rust in de stal en kan hij zijn dieren goed in de gaten houden.

Een familiebedrijf met geschiedenis

Mart Arts was te gast in het dinsdagochtendprogramma Goedemorgen Land van Cuijk. Hij komt uit een  echte boerenfamilie. Zijn grootvader had in Stevensbeek een gemengd bedrijf met varkens, koeien en akkerbouw. Na de oorlog werden de activiteiten opgesplitst: een deel van de familie richtte zich op loonwerk, terwijl Marts vader de veehouderij voortzette. Uiteindelijk verhuisde het bedrijf naar Overloon, waar Mart het overnam en zich volledig toelegde op melkveehouderij.

Innovatie op De Kamphoeve

Op De Kamphoeve worden 115 melkkoeien en 50 stuks jongvee gehouden. Om het werk efficiënter te maken en het dierenwelzijn te verbeteren, heeft Mart geïnvesteerd in melkrobots. Voorheen werd drie keer per dag 'handmatig' gemolken, maar nu kunnen de koeien min of meer zelf bepalen wanneer ze gemolken worden. “Als je investeert in een melkrobot, dan doe je dat met vertrouwen in de toekomst,” zegt hij.

Naast melkrobots heeft het bedrijf sinds 2021 zonnepanelen, waarmee het grotendeels energieneutraal is. “Ongeveer 30 procent van de opgewekte energie gebruiken we zelf, de rest leveren we terug aan het net", vertelt Mart. Toch merkt hij dat de vergoeding voor teruggeleverde stroom is gedaald, wat de rendabiliteit van zonne-energie voor boeren vermindert.

Regionale focus en duurzaamheid

De Kamphoeve beheert ongeveer 40 hectare eigen grond waarop gras wordt geteeld, en maïs wordt lokaal ingekocht. Dit beperkt transportkosten en draagt bij aan een duurzamer bedrijf. “Ruwvoer is de basis voor een gezonde koe. Als dat niet goed is, dan kun je met krachtvoer nog zoveel proberen, maar dan wordt het niets,” aldus Mart.

Duurzaamheid is ook terug te zien in de manier waarop gewassen worden beheerd. In de afgelopen 15 jaar heeft Mart slechts één keer glyfosaat gebruikt, uit noodzaak vanwege extreem natte omstandigheden. “Wij proberen chemische middelen zoveel mogelijk te vermijden,” zegt hij.

Melktap: verse melk van het erf

Een unieke voorziening op De Kamphoeve is de melktap, waar consumenten zelf verse melk kunnen tappen. “Onze melk wordt niet gepasteuriseerd, dus we adviseren klanten om het eerst te koken. Toch drinken veel mensen het rauw,” zegt Mart, gevolgd door: "ik drink het altijd rauw". Door nieuwe regelgeving moeten boeren sinds januari extra testen laten uitvoeren op hun melktapmelk, wat resulteerde in een prijsstijging van €1,00 naar €1,20 per liter.

Educatie en evenementen

Naast het runnen van zijn bedrijf zet Mart zich in voor educatieve initiatieven. Zijn vrouw Marijke is een gecertificeerde ‘Klasseboer’ en ontvangt regelmatig groepen scholieren om hen kennis te laten maken met het boerenleven. Ook geeft hij aan dat Land van Cuijk Boert Bewust op 5 oktober het pluk- en oogstfeest bij Kasteel Aldendriel oin Mill organiseert. De  volgende verlichte boerderijroute wordt overigens in de regio Overloon gehouden.

De toekomst van De Kamphoeve

Ondanks uitdagingen zoals strengere regelgeving en wisselende weersomstandigheden blijft Mart positief over de toekomst. “Ik ben nu 51 en wil nog minstens twintig jaar doorgaan. Onze dochter heeft interesse in de boerderij, en als zij het wil overnemen, ben ik bereid om een stapje terug te doen. Maar voorlopig zijn we hier nog lang niet klaar,” zegt hij.

Terug naar nieuwsoverzicht