Frans van Diepenbeek: Een boer met een passie voor tradities en creativiteit
LANGENBOOM - In Langenboom, woont melkveehouder Frans van Diepenbeek. Een man met een diepgewortelde liefde voor zijn vak, maar ook een actief lid van de gemeenschap. Zijn dagen zijn gevuld met het runnen van zijn boerderij, het uitzetten van routes voor lokale evenementen, toneelspelen en zelfs het vervullen van de rol van boerenbruidegom tijdens carnaval. "Ik heb nooit iets anders gedaan dan boeren", zegt Frans met trots, maar het is al snel duidelijk dat hij veel meer is dan alleen dat.
Vorig jaar hielp Frans al mee met de organisatie van de Verlichte Boerderijenroute, maar dit jaar had hij een nog grotere rol. Toen een sterfgeval roet in het eten gooide bij de geplande route in Overloon, werd Frans gebeld met een bijzondere vraag: of hij op korte termijn een nieuwe route kon bedenken rondom Langenboom. “Ze belden op maandagavond. Ik heb toen ’s nachts een route uitgestippeld,” vertelt hij.
Dankzij zijn kennis van de omgeving – een wirwar van landweggetjes in Langenboom, Mill, Zeeland en Sint Hubert – lukte het hem om een rondrit van zo’n 32 kilometer te plannen.
"De route moest rondrijden zodat auto's elkaar niet in de weg zitten", legt Frans uit. En met succes: "Naderhand denk je, nou, eigenlijk aardig gedaan."
Het boerenleven: traditie en uitdagingen
Frans is de derde generatie op de boerderij, een familiebedrijf dat altijd melkkoeien heeft gehad en vroeger ook vleesvarkens. Tegenwoordig houdt hij 65 koeien, die hij nog op traditionele wijze melkt. "Ik sta om 05.45 uur op", zegt hij. "Dan ben je aan het melken en rond kwart voor acht zit je aan de ontbijttafel."
Een melkrobot zou het werk kunnen verlichten, maar daar ziet hij vanaf. “Dat is weer een flinke investering. Alles moet wel leuk blijven,” zegt Frans nuchter. Het boerenleven is zwaar en gaat altijd door, zelfs bij ziekte. "Ik hoop het nog een paar jaar vol te houden. Ik ben 57, hè? Maar opvolgers zijn er niet."
Boerenbruidspaar: een carnavaleske eer
Dit jaar vervullen Frans en zijn vrouw een bijzondere rol tijdens carnaval: ze zijn het boerenbruidspaar van carnavalsclub De Verkuskoppe. “Het begon met een telefoontje", vertelt Frans. Hij dacht eerst dat het om iets anders ging, maar toen kwam de vraag of hij en zijn vrouw het boerenbruidspaar wilden worden. “We hebben erom gelachen, maar uiteindelijk zeiden we: we doen het, maar dan wel samen.”
De traditie van de boerenbruiloft is een belangrijk onderdeel van de carnavalsviering in Langenboom. Het symbolische ‘jawoord’ wordt op carnavalsdinsdag gegeven, onder toeziend oog van de carnavalsvierders. Frans geniet van de eer, al bekent hij dat hij het vroeger meer vierde dan nu. “Vier dagen carnaval? Dat hoeft nu niet meer. Maar we doen zoveel mogelijk mee. Anders hoor je er ook niet bij.”
Van handbalgoal naar toneelpodium
Naast zijn werkzaamheden op de boerderij en zijn maatschappelijke betrokkenheid heeft Frans nog een verrassende hobby: toneelspelen. Hij is actief lid van Toneelgroep Velp en staat binnenkort op de planken met een kleine rol in Hakimekaki, een fantasievol avontuur vol vrolijke liedjes en kleurrijke decors.
Zijn entree in het toneel was een toevallige samenloop van omstandigheden. “Bij de KPJ in Velp waren er te weinig handballers, dus ik werd keeper,” vertelt hij lachend. Via de handbalvereniging kwam hij bij de toneelafdeling terecht, eerst als hulp achter de schermen, later op het podium. Inmiddels helpt hij ook mee met het ontwerpen van decors. “Je moet creatief zijn, want niet alles kan op ons kleine podium,” zegt hij.
Meer dan een boer
Frans van Diepenbeek is een boer in hart en nieren, maar zijn leven draait om meer dan alleen het melken van koeien. Van het uitzetten van routes en het vervullen van tradities tot het betreden van het toneel, Frans laat zien dat je als melkveehouder ook een drijvende kracht kunt zijn in je gemeenschap.