'Mill en Sint Hubert': waar blijf je?

Geplaatst op zondag 6 april 2025 Herman van Gaal

LAND VAN CUIJK - De ambitie van de gemeente Land van Cuijk om een officiële Fairtrade Gemeente te worden is groot, maar er is nog een lange weg te gaan – en opvallend genoeg blijft vooral de voormalige gemeente Mill en Sint Hubert flink achter. Waar in Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis en zelfs Grave de Fairtrade-olievlek langzaam maar zeker groeit, ontbreekt in Mill elk spoor van betrokkenheid. “We hebben daar nog geen enkele Fairtrade-erkenning kunnen uitreiken,” klinkt het met lichte frustratie bij de vrijwilligers van de werkgroep Fairtrade Land van Cuijk. 

De werkgroep bestaat uit slechts zes leden, die zich onvermoeibaar inzetten om lokale bedrijven, supermarkten, horeca en organisaties te overtuigen van het belang van eerlijke handel. Jean Claessens (Sambeek) en Nel de Bruin (Oeffelt) zijn twee van die drijvende krachten. Zij trekken door de gemeente, voeren gesprekken, organiseren gastlessen en delen waar mogelijk Fairtrade-stickers uit – een symbolisch maar belangrijk teken van erkenning.

In Boxmeer begon het allemaal. Sinds 2010 worden er jaarlijks Fairtrade-gastlessen gegeven op het Elzendaalcollege, en inmiddels hebben ruim 60 organisaties in de gemeente het Fairtrade-keurmerk. Maar Mill blijkt een ander verhaal. “Er is daar nog niemand die zich actief inzet binnen onze werkgroep,” zegt De Bruin. “En we hebben ook nog geen enkele officiële sticker kunnen uitreiken. Zelfs bij de landelijke erkende supermarkten in Mill, zoals de Jumbo of Albert Heijn, zijn we nog niet binnen geweest.”

Er is nog hoop: het gaat om slechts twintig extra deelnemende organisaties voordat Land van Cuijk officieel Fairtrade Gemeente kan worden. “Dat moet lukken voor eind 2025,” stelt Claessens. “Maar Mill en Sint Hubert vormen daarin wel een blinde vlek.”

De werkgroep zoekt dan ook dringend vrijwilligers uit Mill. “We hebben letterlijk niemand daar,” benadrukt De Bruin. “Wil je helpen? Meld je aan via  secretariaat@fairtradegemeentelvc.nl. Elke bijdrage is welkom.”

Ondertussen komt de Fairtrade Week eraan, van 5 tot 18 mei, met als thema ‘Fair Food’. Daarbij zal aandacht worden besteed aan het hardnekkige misverstand dat Fairtrade-producten duurder zouden zijn. “In sommige gevallen zijn ze zelfs goedkoper dan A-merken of huismerken,” aldus De Bruin.

De werkgroep blijft vol optimisme en doorzettingsvermogen werken aan het grote doel. Maar zonder betrokkenheid uit Mill dreigt een cruciale schakel te ontbreken. De boodschap is duidelijk: Mill, waar blijf je?

Terug naar nieuwsoverzicht