Ook LPG ziet anderstalige school liever niet in het AZC
MILL - De school voor anderstaligen bij het asielzoekerscentrum (AZC) in Grave is opnieuw onderwerp van gesprek in de gemeente Land van Cuijk. Mike van Diemen (GroenLinks-PvdA) en Liesbeth van Heeswijk (Liberaal Land van Cuijk) uitten eerde al hun zorgen over de locatie van de school in het radioprogramma Regelkevers en pleitten ervoor om deze buiten het AZC te plaatsen.
Integratie en de juiste locatie
Van Diemen en Van Heeswijk benadrukten het belang van integratie voor kinderen van asielzoekers. "Zet die school niet in het AZC zelf, maar zorg ervoor dat ze ergens anders naartoe moeten," stelde Van Heeswijk. "Zo komen ze in ieder geval in contact met de samenleving en blijven ze niet in hun eigen bubbel zitten."
Astrid Bannink (LPG) gaf in het radioprogramma "Regelkevers" aan dat haar partij ook van mening is dat de school beter op een andere locatie kan worden ondergebracht. "Bij de financiering zijn we uitgekomen op het feit dat het bedrag voor de school uit de financiering is gehaald. Voor mij zou die school bijvoorbeeld naar Mill mogen, of een andere locatie buiten het AZC."
Toekomst van het AZC en contractverlenging
Over de bredere toekomst van het AZC in Grave is de publieke opinie verdeeld. Bannink gaf aan dat als er nu een referendum zou komen, de uitslag onvoorspelbaar zou zijn. "Een paar maanden geleden dacht ik dat de meerderheid zou willen dat het blijft, maar nu hoor ik steeds vaker mensen die zeggen dat ze er liever gisteren dan vandaag vanaf willen."
Astrid Bannink (LPG) over haar vertrek uit de politiek
Na elf jaar actief te zijn geweest in de lokale politiek, heeft Astrid Bannink, fractievoorzitter van de LPG in de gemeente Land van Cuijk, aangekondigd dat zij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt. In een interview in "Regelkevers" lichtte zij haar besluit toe en reflecteerde op haar politieke loopbaan.
Een weloverwogen beslissing
Bannink nam begin maart het definitieve besluit om niet meer deel te nemen aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen. "Als je stopt na de zomer, heeft de partij al veel werk verricht. Daarom wilde ik nu duidelijkheid geven," verklaarde ze. Volgens haar speelde de gedachte aan stoppen al langer, maar werd deze versterkt door de naderende verkiezingen. "De politieke campagnes vind ik verschrikkelijk. En nu voel ik steeds meer dat ik geen zin heb om weer die strijd aan te gaan."
Reacties uit de omgeving
Toen Bannink haar besluit deelde met haar kinderen, reageerden zij luchtig. "Dan ben je meer thuis," was een van de eerste reacties. Ook binnen haar partij werd haar besluit met begrip ontvangen. "Het was moeilijk om het te vertellen, vooral aan iemand die al zo lang bij de partij zit. Maar gelukkig snapten ze het volledig."
Reflectie op elf jaar politiek
Op de vraag of ze de politiek zal missen, antwoordde Bannink bevestigend. "Ik zal het zeker missen, vooral het kunnen betekenen voor inwoners. Maar het 24 uur per dag raadslid zijn, dat niet." Ze erkende dat haar rol in de politiek in de loop der jaren is veranderd, mede door de fusie van de gemeente Grave met Land van Cuijk. "In een kleinere gemeente kon je directer voor inwoners iets betekenen. Nu moet je op hoofdlijnen besturen en dat past minder bij mij."
Terugkijkend op haar politieke carrière noemt Bannink de verkiezingswinst met zes zetels in de voormalige gemeente Grave als haar hoogtepunt. "Dat was een bijzonder moment. Maar ik heb ook moeilijke beslissingen moeten nemen, zoals bij het dossier over snippergroen. Daar heb ik ooit tegen mijn gevoel in gestemd en dat heeft me lange tijd dwarsgezeten."
Politiek en ego’s
Op de landelijke radio werd onlangs gezegd dat gemeenteraden "bol staan van de ego’s." Astrid Bannink kan zich daar deels in vinden. "Ik heb ooit een training gevolgd over de verschillende fasen in het leven. Fase 3 draait om het ego, en fase 4 om volwassenheid. Soms zeg ik tegen een vriendin die dezelfde training heeft gevolgd: ‘Kijk, daar heb je er weer een, nog steeds in fase 3.’" Volgens haar blijven sommige mensen hun hele leven in die fase zitten. Toch vindt ze dat het in de gemeente Land van Cuijk meevalt: "Ik zie bij ons niet heel veel ego’s."
Actuele thema’s
Een van de belangrijkste dossiers waar Bannink zich nog in wil vastbijten, is het fysioterrein. "Dat wordt onderhand wel tijd," zegt ze. Ook de ontwikkeling van Dommelsvoort blijft ze volgen. "Er zijn nog vragen over gesteld, en het is even afwachten hoe dat zich ontwikkelt."
Een ander actueel thema is de opvang van asielzoekers en arbeidsmigranten. "We doen meer dan we moeten," stelt Bannink. De gemeente vangt op dit moment 600 mensen op. "Persoonlijk zou ik liever zien dat je kleinere groepen verspreidt, maar dat brengt weer extra kosten en bewaking met zich mee."
Wat heeft Grave nodig?
Op de vraag wat Grave op korte termijn nodig heeft, noemt Bannink het opknappen van enkele belangrijke locaties. "Het fysioterrein moet echt aangepakt worden en de scheepswerf zou een mooie plek zijn voor woningbouw," stelt ze. "Nu kijken bewoners uit op een lelijke loods in plaats van op de Maas."
Daarnaast wijst Bannink op de noodzaak om woningbouwprojecten sneller op te pakken. "We hebben grond beschikbaar, zoals het terrein van de voormalige Jumbo en het voetbalterrein van GVV. De gemeente moet hier snel mee aan de slag."
Leefbaarheid en betrokkenheid van inwoners
Bannink benadrukt dat de leefbaarheid in Grave over het algemeen goed is, mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Ze verwacht dat inwoners in de toekomst steeds meer zelf zullen moeten bijdragen aan het onderhoud van de leefomgeving. "Bij evenementen zoals carnaval zie je dat mensen steeds vaker zelf verantwoordelijkheid nemen voor het opruimen van afval. Dat is een ontwikkeling die we in de toekomst vaker zullen zien."
Afscheid van de politiek
Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht bereidt Bannink zich voor op haar afscheid. "Ik heb mijn tijd in de politiek gehad en het is goed om op een gegeven moment af te sluiten," zegt ze. "Ik kijk tevreden terug op wat we bereikt hebben en ik weet dat de gemeente Land van Cuijk in goede handen is."
Op 8 mei zal Bannink voor de laatste keer deelnemen aan "Regelkevers". "Dan praten we vast weer over het AZC en andere actuele onderwerpen. En wie weet wat de toekomst nog brengt."