Onzichtbare armoede: de verborgen strijd in het Land van Cuijk
SINT ANTHONIS - Armoede is vaak dichterbij dan we denken, maar blijft tegelijkertijd onzichtbaar. Stichting Caritas Sint Anthonis zet zich in om deze verborgen nood te signaleren en hulp te bieden waar andere instanties tekortschieten. In het radioprogramma Goedemorgen Land van Cuijk vertelden Doreen de Hoog en Frans Wouters over hun werk en de obstakels die mensen in financiële problemen ervaren.
Een vangnet voor wie nergens anders terechtkan
Caritas is een organisatie die zich richt op het ondersteunen van mensen die door alle mazen van het sociale vangnet glippen. “Wij zijn er voor de gaten die vallen in de bestaande hulp,” legt Frans Wouters uit. “Wanneer er geen wettelijke regelingen meer zijn die iemand kunnen helpen, dan kunnen mensen bij ons aankloppen.” Caritas werkt samen met verschillende instanties, zoals huisartsen, scholen en sportverenigingen, om signalen van armoede op te vangen en op maat gemaakte hulp te bieden. Dit kan variëren van het bekostigen van een fietskar voor een alleenstaande ouder tot het ondersteunen van tandartskosten.
De onzichtbare strijd van armoede
Het grootste probleem van armoede is dat het niet altijd zichtbaar is. “Mensen schamen zich om hun situatie toe te geven,” zegt Doreen de Hoog. “Ze lopen er niet mee te koop.” Armoede laat zich niet altijd uiten in dakloosheid of bedelen op straat. Het kan schuilen in kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, versleten kleding dragen, of niet kunnen meedoen met sportclubjes. “We zien dat deze signalen vaak pas laat worden opgepikt, omdat armoede in onze samenleving verborgen blijft.”
Het kastje-naar-de-muur-probleem
Een ander obstakel is het bureaucratische doolhof waar hulpzoekenden doorheen moeten. “Veel mensen die hulp nodig hebben, worden van het kastje naar de muur gestuurd,” vertelt Frans Wouters. “Privacyregels en bureaucratische procedures maken het moeilijk om de juiste ondersteuning te krijgen.” Dit zorgt ervoor dat mensen in nood vaak afhaken en in een uitzichtloze situatie blijven steken.
Samenwerken voor een structurele oplossing
Caritas pleit daarom voor betere samenwerking tussen organisaties en een lagere drempel voor hulp. Ze werken nauw samen met instanties als de Voedselbank en Stichting Leergeld om ervoor te zorgen dat gezinnen in nood de juiste ondersteuning krijgen. Toch blijft het een uitdaging om de mensen die het het hardst nodig hebben, daadwerkelijk te bereiken.
Armoede herkennen en bespreekbaar maken
Volgens Caritas is bewustwording de sleutel tot verandering. “We moeten leren armoede te herkennen,” zegt De Hoog. “Ouders die geen geld hebben om hun kinderen op sport te laten gaan, of mensen die sociale contacten vermijden uit schaamte – dit zijn allemaal signalen.” Door hierover te praten en armoede uit de taboesfeer te halen, kunnen hulpverleners en buren eerder in actie komen.
Caritas roept de gemeenschap op om alert te zijn op signalen van verborgen armoede en hulpbehoevenden de weg naar ondersteuning te wijzen. “Armoede kan iedereen overkomen,” besluit Wouters. “Het is tijd dat we als samenleving de schaamte doorbreken en mensen helpen zonder oordeel.”