Merletcollege druk met buitenlandse gasten: “Bijzonder om te zien hoe mensen ons leven ervaren”
CUIJK – Het Merletcollege in Cuijk beleeft een drukke week: het heeft zo’n 100 mensen over de vloer uit zeven verschillende landen die meedoen aan het Erasmus+ programma. De eigen leerlingen zijn vorig jaar al op bezoek in het buitenland en mogen nu zelf voor gastheer of gastvrouw spelen. De uitwisseling vindt plaats in het kader van het Erasmus+ programma.
Vol programma
“We hebben leerlingen en begeleiders uit Polen, Tsjechië, Servië, Griekenland, Italië, Turkije en Spanje op bezoek”, vertelt Jesse Linden, coördinator voor Internationale Relaties. “Voor hen hebben we een vol programma in petto. Maandagavond hebben we een culturele avond gehad in de Schouwburg Cuijk, waarbij de buitenlandse gasten voor elk land iets opgevoerd hebben dat met hun cultuur te maken heeft. Zang, dans of theater. Woensdag gaan we op excursie naar Amsterdam en donderdag geven de buitenlandse leerlingen workshops over hun cultuur aan onze onderbouwleerlingen.”
Nederlandse les
Ook een onderdeel van het programma is Nederlandse les. “Dat bieden we in een speelse vorm aan”, zegt Linden. “We doen spelletjes en ze leren een lied uit het hoofd. Het is een leuke manier om kennis te maken met de Nederlandse taal. Ook voor onze leerlingen is het leuk, want die zien dat Nederlands eigenlijk helemaal niet zo’n makkelijke taal is om te leren.” Een blik door de ruiten van de klaslokalen toont leerlingen die moeten raden welk woord bij welk lichaamsdeel hoort, of welk woord voor welk dier staat, waarbij een docent niet schroomt om het dier uit te beelden. Ook wordt er Memory gespeeld door buitenlandse en Nederlandse leerlingen samen in het kader van de Nederlandse taalles. Het gaat er allemaal ontspannen en vrolijk aan toe. Niemand hoeft aan het einde op een taaltoets Nederland te rekenen.
Kennis maken met andere culturen
De uitwisseling is een jaarlijks terugkerend fenomeen bij het Merletcollege, mogelijk gemaakt door een Europese subsidie. “Het is een mooie manier om leerlingen kennis te laten maken met andere culturen en te laten zien dat andere mensen eigenlijk net zo zijn als jijzelf. In deze tijd in het bijzonder levert het hopelijk ook wat verbinding op binnen Europa.” Leerling Hanne teert op de ervaring die ze zelf enkele maanden geleden opdeed. “Ik ben met een paar vriendinnen met de trein naar Polen afgereisd, waar we bij een gezin verbleven. Dat was wel even wennen, maar we hebben er veel van geleerd. Andersom is het bijzonder om te zien hoe mensen ons leven ervaren. Ze vinden van alles speciaal dat voor ons heel normaal is.”
Beschaafd rijgedrag
Dat is dan ook terug te zien in de reacties van de gasten. “Ik ben erg verrast door hoe beschaafd de mensen en het rijgedrag hier zijn”, zegt Kamin uit Izmir in Turkije. “Maar dat is een fijne verrassing.” Ook Anna uit Genua in Italië kijkt haar eigen uit. “Alles ziet er fantastisch uit, de school is heel goed georganiseerd. Maar het schoolsysteem is in Nederland wel heel anders dan bij ons in Italië.” Het eten valt gelukkig mee. “Ik was er wel even bang voor, maar de moeder van de jongen bij wie ik te gast ben kookt heerlijk.”
Buiten je comfortzone
Ook Kamin en Anna zien de waarde van de uitwisseling in. “Ik denk dat het altijd goed is om nieuwe mensen en culturen te leren kennen”, vindt Kamin. Dat vindt Anna ook. “Iets als dit helpt je om meer open te staan, ook voor dingen die niet binnen je comfortzone liggen. Het helpt ons om onszelf te ontwikkelen.”