'Nieuw' gemeentehuis in Boxmeer is circulair hoogstandje

Geplaatst op donderdag 3 april 2025 Dion van Alem

BOXMEER – Het nieuwe gemeentehuis van Land van Cuijk in Boxmeer is een hoogstandje op het gebied van circulariteit. Het gebouw zelf is natuurlijk al hergebruikt: het gemeentehuis van de voormalige gemeente Boxmeer werd ervoor verbouwd en uitgebreid door een aparte vleugel te realiseren op de funderingen van het parkeerdek. Maar ook in het gebouw zelf is van alles hergebruikt.

Met het nieuwe, gasloze gemeentehuis zet de gemeente Land van Cuijk in op duurzaamheid. Circulariteit speelt daarbij een belangrijke rol. Tijdens de verbouwing zijn bijvoorbeeld veel bestaande binnendeuren en kozijnen zijn hergebruikt binnen het gemeentehuis. Nieuwe binnenwanden zijn deels geïsoleerd met voormalige systeemplafondplaten. Daarnaast zijn gevelstenen, bestaande ventilatiesysteem, regelkasten en ventilatiekanalen hergebruikt. De voormalige bedrijfskeuken van het gebouw krijgt juist elders in de gemeente een nieuw leven. Datzelfde geldt voor boventallige binnendeuren en kozijnen.

Hergebruikt interieur

Ook bij de inrichting van het nieuwe gemeentehuis is er aandacht voor duurzaamheid. Daarbij is de zogenaamde R-ladder voor circulaire economie gebruikt, een model met strategieën dat gebruikt wordt voor circulair ondernemen. Als gevolg daarvan is bij het uitzoeken van het meubilair in samenwerking met de interieurarchitect Thomas Architecten en meubelleverancier Gispen gezocht naar refurbished kantoormeubilair en nieuwe meubilair van gebruikte materialen. Daarnaast zijn er tachtig stoelen en drie tafels rechtstreeks vanuit de bestaande gemeentehuizen hergebruikt en worden er na herstoffering 193 stoelen opnieuw gebruikt. Veel van de gebruikte lampenkappen zijn gemaakt van hergebruikt vilt.

Water en warmte

Niet alleen materialen en meubilair worden echter hergebruikt in het verbouwde gemeentehuis. Ook wordt er warmte teruggewonnen via het ventilatiesysteem en wordt er regenwater gebruikt om toiletten door te spoelen. Daarvoor wordt het regenwater opgevangen in ondergrondse putten. Ook is er een grijswatersysteem in het gebouw. Daardoor wordt het mogelijk om afvalwater van wastafels opnieuw te gebruiken.

Trotse wethouder

Wethouder Mark Janssen van Gaal was namens de gemeente verantwoordelijk voor de verbouwing van het nieuwe gemeentehuis. Hij is trots op het resultaat. “In dit ‘smart’ gebouw komen heel veel slimme mensen, en die gaan genieten van een duurzaam gebouw waarin we zonder gas en met aardwarmte voor een aangename omgeving zorgen."

Terug naar nieuwsoverzicht