De bergkoning woont niet ver van Boxmeer.

donderdag 29 augustus 2024 Hans Graat

De organisatoren van de Ronde van Boxmeer hoeven de komende jaren niet ver te reizen om een publiekstrekker vast te leggen. De afgelopen week ging het overal over een jongen uit Maashees, die wel heel goed kan klimmen. Tijmen Graat uit het kleine Maashees werd afgelopen weekeinde derde in het algemeen klassement in de Ronde van de Toekomst, de belangrijkste etappekoers voor belofterenners. Het 21-jarige talent van Team Visma | Lease a Bike Development mocht en passant ook de bolletjestrui mee naar huis nemen. De trui voor de beste klimmer. En dan pakte Graat, die onder contract staat bij Visma-Lease a Bike maar in de Tour de l ’Avenir reed voor de Nederlandse selectie, ook nog de bolletjestrui.

Het kan soms raar lopen. Want eigenlijk voetbalde Tijmen graag, een blessure zorgde dat hij op de fiets klom en de rest is geschiedenis. Afgelopen week haalde de man uit Maashees de landelijke media met wederom een prachtige prestatie. Meteen na afloop kwamen de felicitaties van bekende ploeggenoten als Sepp Kuss en Robert Gesink al binnen. Renners met wie Graat al regelmatig traint en van wie hij waardevolle tips krijgt.

Ook binnen de succesvolle Nederlandse wielerploeg koesteren ze de klimmer uit het Land van Cuijk, van wie we in de toekomst hopelijk nog veel meer gaan horen. “Tijmen fietst pas vier jaar”, vertelt head of development Robbert de Groot op de website van de ploeg. ‘Toen hij bij ons voor het eerst op de radar kwam zat hij op een veel te grote fiets. We konden desalniettemin direct zien dat hij een enorm potentieel heeft. De afgelopen anderhalf jaar hebben we gezien dat hij naast dat fysieke potentieel ook enorm leergierig en gedreven is.’

Zelf straalde hij ook: ‘Ik ben blij dat ik dat heb kunnen tonen in de grootste belofte wedstrijd van het jaar. Dat ik ook de bolletjestrui win, is een mooie bonus. Ik ben trots op hoe we hier gepresteerd hebben de afgelopen week.’ Graat komt duit seizoen nog twee keer in actie. Op 7 oktober rijdt hij de Coppa Bernocchi en drie dagen later volgt de Gran Piemonte. Stiekem hoopt de renner ook nog voor een selectie voor het WK. Dat zou de kers op de taart van een fantastisch wielerjaar zijn.

Iwan van Duren

Terug naar nieuwsoverzicht