80 jaar bevrijding Sint Hubert: Een kunstwerk voor iedereen, door iedereen.
80 jaar bevrijding Sint Hubert: Een kunstwerk voor iedereen, door iedereen.
In Sint Hubert is een project gestart om stil te staan bij 80 jaar bevrijding in 2025. Er is een werkgroep gevorm met enthousiastelingen die voor, maar vooral ook met, de inwoners een groots kunstwerk wil gaan maken. Bedoeling is dat het kunstwerk onthuld gaat worden op Bevrijdingsdag, 5 mei 2025 op de hoek Nimrod/Pastoor Jacobsstraat. Tot die tijd zullen alle inwoners de kans krijgen een creatieve bijdrage te leveren aan dit werk. Ook denkt de werkgroep erover om die dag een Vrijheidsmaaltijd te organiseren voor zoveel mogelijk inwoners, een leuk samenzijn, buiten aan lange tafels. Initiatiefnemer Rosie Lelivelt heeft een uitgewerkt plan gemaakt. Om het plan uit te kunnen voeren heeft ze contact gezocht met de Dorpsraad en kunstenaar en inwoner van Sint Hubert, Marian Govers-Jilesen.
Uniek Kunstwerk
Het kunstwerk wordt gemaakt van vele vierkante glasplaatjes. Elk apart plaatje wordt op een of andere manier bewerkt door een inwoner van Sint Hubert. Ieder kan daar zijn of haar idee van vrijheid in verwerken. Elke bijdrage vertelt zo een persoonlijk verhaal. Er worden bijeenkomsten georganiseerd waarbij de inwoners onder begeleiding van o.a. kunstenaar Marian Govers Jilesen, zijn of haar eigen onderdeeltje van het uiteindelijke unieke kunstwerk kan maken. Alle materialen zijn aanwezig en de koffie en thee staat klaar. Of je nu een doorgewinterde kunstenaar bent of nog nooit een penseel hebt vastgepakt, iedereen is van harte welkom. Het is de bedoeling dat het kunstwerk minimaal een jaar blijft staan.
Kennisdeling en dialoog
Aan zo’n 10 inwoners van Sint Hubert, die de oorlog hebben meegemaakt, wordt gevraagd hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding te delen. Deze verhalen worden vastgelegd op beeld en geluid. Ook van de oorlogen van nu kunnen verhalen gedeeld worden. Op de basisschool De Schare wordt aandacht besteed aan oorlog en vrijheid. De leerlingen gaan samen met deelnemers van de Zorgschakel in gesprek over oorlog, vrijheid en herdenken om daarna hun eigen creatie te gaan maken voor het kunstwerk. Audiofragmenten van de interviews worden verwerkt in het kunstwerk.
Ontmoeten en verbinden
Tijdens het proces worden een tiental ontmoetingen georganiseerd in gemeenschapshuis De Jachthoorn. Verschillende groepen worden uitgenodigd om samen te werken aan het kunstwerk. Denk aan vriendengroepen, buurtverenigingen, bedrijven, hobbyclubs, stichtingen en verenigingen. Ook worden de jeugd en de ouderen er actief in betrokken. De werkgroep streeft ernaar de betrokkenheid met het dorp te verbeteren en inwoners met elkaar te verbinden, het dorp waar iedereen zich veilig, prettig en thuis voelt.
Rosie Lelivelt vertelt enthousiast over het project: “We willen echt voor alle inwoners van Sint Hubert een mooi evenement maken dat bijdraagt aan de eenheid van het dorp. Hoe meer mensen elkaar ontmoeten hoe beter dat is voor de leefbaarheid. Om dit te kunnen bereiken werken we intensief samen met diverse partijen uit het dorp”
Voor meer informatie en data van de bijeenkomsten kijk (binnenkort) op:
www.80jaarbevrijdingsinthubert.nl of volg ons op Facebook en Instagram.