Land van Cuijk werkt aan eerste inclusieplan: ‘Niets over ons, zonder ons’
LAND VAN CUIJK – Hoewel Nederland sinds 2016 verplicht is inclusiebeleid te voeren, had Land van Cuijk nog geen gezamenlijk plan. Daar komt nu verandering in. De gemeente werkt aan haar eerste Lokale Inclusie Agenda, een plan dat moet zorgen voor betere toegankelijkheid en participatie van inwoners met een beperking. De verwachting is dat dit beleid eind 2025 wordt vastgesteld.
Uit een eerdere inventarisatie blijkt dat er binnen de fusiegemeente nog geen overkoepelend beleid is voor inclusie. Alleen de voormalige gemeente Sint Anthonis had een lokale inclusieagenda. De nieuwe agenda moet ervoor zorgen dat inwoners met een beperking volwaardig kunnen meedoen in de samenleving. Dit is niet alleen een lokale wens, maar een verplichting sinds de ratificatie van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap in 2016.
Daarnaast is de Lokale Inclusie Agenda in lijn met Nederlandse wetgeving, zoals de Jeugdwet, de Wmo en de Participatiewet. Volgens de VNG moeten gemeenten plannen maken om toegankelijkheid te verbeteren, ook buiten het sociaal domein.
Gemeenteraad praat over inclusie, maar zonder extra eisen
Op 6 juni 2024 vond een thema-avond over diversiteit en inclusie plaats voor de gemeenteraad. Tijdens deze bijeenkomst werden raadsleden geïnformeerd over de huidige stand van zaken. Ook konden zij aandachtspunten aandragen, maar daaruit kwamen geen aanvullende richtlijnen. Daarom wordt de inclusieagenda opgesteld op hoofdlijnen.
Belangenorganisaties en ervaringsdeskundigen worden actief betrokken bij de totstandkoming van het plan. Stichting Toegankelijk Land van Cuijk denkt mee vanaf het begin. Het uitgangspunt hierbij is het VN-motto: "Niets over ons, zonder ons."
Hoe toegankelijk zijn onze gebouwen? Gemeente doet onderzoek
Naast het opstellen van beleid werkt de gemeente aan de praktische uitvoering van inclusie. Op dit moment loopt een inkooptraject voor de toetsing van maatschappelijk vastgoed. Daarbij wordt onderzocht in hoeverre gemeentelijke gebouwen toegankelijk zijn voor inwoners met een beperking.
Volgens de gemeente is het belangrijk dat zowel de digitale als fysieke dienstverlening voor iedereen bereikbaar is. De resultaten van het toegankelijkheidsonderzoek worden meegenomen in de verdere uitwerking van de Lokale Inclusie Agenda.
Wat betekent dit voor inwoners?
De gemeente verwacht de Lokale Inclusie Agenda eind 2025 op te leveren. Tot die tijd blijft er overleg met betrokken organisaties en ervaringsdeskundigen. Naast toegankelijkheid in het sociaal domein wordt gekeken naar bredere gemeentelijke werkterreinen, zoals infrastructuur en de openbare ruimte.