Emeritus pastoor Frans van Spreeuwel overleden

woensdag 27 december 2023 Roger van Bracht

Emeritus pastoor Frans van Spreeuwel is onverwachts overleden op Eerste Kerstdag, zo meldt pastoor Jos Hermans namens het parochiebestuur in Sint Anthonis. Van Spreeuwel vervulde de rol van pastoor voor de parochies Sint Anthonis en Ledeacker van 2000 tot 2009.

Van Spreeuwel viel op door zijn informele benadering en werd vaak omschreven als een 'pastoor met een knipoog'. In een afscheidsinterview met De Gelderlander gaf hij aan: "Niet te formeel, niet te gewichtig. Doe maar gewoon. Zo doe ik ook de mis. Ik zie dat lichtelijk als toneelspelen. Hou geen ingewikkelde verhalen die niemand snapt. Hou het persoonlijk. Ik wil de mensen altijd met een glimlach naar huis sturen. Zo ben ik met carnaval in Oploo en Sint Anthonis ook in de buutton terechtgekomen. Je moet het plezierige in het leven blijven zien."

Als zelfomschreven gevoelsmens leefde van Spreeuwel intens mee met de mensen. Hij verliet destijds zijn functie vanwege hartproblemen en benadrukte na een hartoperatie nooit meer dezelfde te zijn geworden. Hij merkte op: "Maar een beetje pastoor zijn kan niet. Er is een stukske vuur kwijt. Natuurlijk, er is een tekort aan pastoors. Maar het pastoraal beleid kan niet zo zijn dat door het tekort je dan maar moet blijven. Dan kunnen we de tent net zo goed sluiten."

Bij zijn aanstelling in 2000 was van Spreeuwel nog onbekend met Sint Anthonis, maar zijn eerste ontmoeting met de kloosterzusters die naast de pastorie aan De Brink woonden, was zeer positief. Hij beschreef het als een direct goed gevoel.

Ook was van Spreeuwel enige tijd lid van het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) van Omroep Land van Cuijk. Aanstaande vrijdag ochtend 29 december is Erika Verbeeten aanwezig in het programma Goedemorgen Land van Cuijk met Mientje Wever om een in memoriam uit te spreken over Pastoor van Spreeuwel.

Er is tevens de mogelijkheid om digitaal uw condoleance, anekdotes of persoonlijke herinneringen aan Frans van Spreeuwel te delen via deze link: https://www.goemansuitvaartzorg.nl/condoleanceregister/frans-van-spreeuwel/

Terug naar nieuwsoverzicht