De geschiedenis komt tot leven tijdens het Eyewitness Event

dinsdag 27 augustus 2024 Hans Graat

Oorlogsmuseum Overloon organiseert op 31 augustus en 1 september voor de tweede maal het Eyewitness Event. Een weekend vol meeslepende activiteiten en educatieve belevenissen, tegen de historische achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Dit evenement brengt de geschiedenis tot leven met indrukwekkende schijngevechten, authentieke kampementen en stellingen, een militariamarkt en nog veel meer. Het Eyewitness Event biedt een onvergetelijke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden.

Een unieke historische belevenis


Met de deelname van maar liefst 450 reenactors uit de hele Benelux, is het Eyewitness Event een van de grootste historische re-enactment evenementen in Nederland. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in het verleden door de zorgvuldig gereconstrueerde kampementen en stellingen te verkennen die een levendig beeld schetsen van het leven aan en achter het front tijdens de Tweede Wereldoorlog. De indrukwekkende Mockbattles zijn het hoogtepunt van het evenement. Deze schijngevechten inclusief special effects, losse flodders en tanks bieden een spectaculaire en realistische weergave van historische gevechten in het zuiden van Nederland in het najaar van 1944. Voor bezoekers zijn deze gevechten te volgen vanaf de tribunes.

Activiteiten voor Kinderen


Het Eyewitness Event is niet alleen leerzaam maar ook bijzonder geschikt voor kinderen. Zo zijn er ook voor kinderen heel overzichtelijke demonstraties met miniatuur-tanks die radiografisch bestuurd worden. Daarnaast kunnen jonge bezoekers hun creativiteit de vrije loop laten bij het gieten van tinnen soldaatjes (tegen een kleine vergoeding). Ook kunnen ze een kijkje nemen in en bij Amerikaanse, Britse én Duitse loopgraven, versterkingen en tenten en in gesprek gaan met de deelnemers.
 

Ontmoet Marco Kroon


Een ander uniek aspect van dit evenement is de kans om Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, persoonlijk te ontmoeten. Op zaterdag 31 augustus deelt hij zijn uitzendervaringen en beantwoordt hij vragen van het publiek tijdens ‘Het Vragen(v)uur’. Dit is een bijzondere gelegenheid om in gesprek te gaan met een van de hoogst gedecoreerde militairen van Nederland en meer te leren over moed en toewijding in hedendaagse conflicten.

Maar er is meer!


De toegang tot het museum is bij het ticket inbegrepen dus bezoekers kunnen hun hart ophalen in onder andere de grote hal met meer dan 180 voer,- vaar,- en vliegtuigen. In het museum is het ‘Vuurwapenteam’ van het museum aanwezig om uitleg te geven over wapens uit de Tweede Wereldoorlog en onder begeleiding mogen ze ook een keer vastgehouden worden.

Speciaal voor het Eyewitness Event wordt de grote groene zaal van het museum omgebouwd tot een veldhospitaal. Er wordt een opstelling gemaakt die alle vier de stations laat zien die een gewonde passeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf het front tot aan de evacuatie overzees. Beginnend met de afvoer per jeep vanaf het slagveld, daarna naar de hulppost, vervolgens het veldhospitaal en tot slot de evacuatie per gesloten ambulance. En op beide dagen is het mogelijk om de lezing ‘Vrouwen in uniform’ bij te wonen. Kortom; er is genoeg te beleven voor jong én oud!



Praktische informatie


Het evenement is op zaterdag 31 augustus geopend van 10:00 – 19:00 uur. En op zondag 1 september van 10:00 tot 17:00 uur. Op allebei de dagen vinden er drie schijngevechten (mockbattles) plaats. Bij het reserveren van een online ticket wordt ook direct een tribuneplaats gereserveerd op een tijdstip naar keuze (let op! zolang de beschikbaarheid het toelaat).

Op beide evenement-dagen zijn ook een beperkt aantal kaartjes aan de kassa te koop voor staanplaatsen. Tribuneplaatsen zijn vooralsnog alleen online te koop.

Terug naar nieuwsoverzicht