De mantelzorgwaardering kan vanaf juni weer worden aangevraagd

maandag 27 mei 2024 Roger van Bracht

Aanvragen kan van 1 juni tot 1 oktober 2024

Vanaf 1 juni kun je weer de jaarlijkse mantelzorgwaardering aanvragen. Deze waardering ontvang je als je mantelzorger bent in de gemeente Land van Cuijk. In dit bericht lees je wanneer je in aanmerking komt voor deze waardering en hoe je deze kunt aanvragen.

De inzet van mantelzorgers waarderen we enorm en hun belang kan niet genoeg worden benadrukt. Mantelzorgers spelen een essentiële rol in het ondersteunen en verzorgen van hun naasten, vaak familieleden of vrienden, die door ziekte, handicap of ouderdom hulpbehoevend zijn. Mantelzorgers bieden liefdevolle zorg en ondersteuning die van grote waarde is voor zowel de persoon die de zorg ontvangt als voor de samenleving als geheel. Hun toewijding, empathie en zorgzaamheid kunnen een enorm verschil maken in het leven van anderen.

 

Als blijk van waardering, ontvang je vanuit de gemeente Land van Cuijk een attentie: de mantelzorgwaardering. Voor volwassen mantelzorgers is dit een eenmalig bedrag van €100,-. Jonge mantelzorgers (8 t/m 23 jaar) kunnen ook de waardering aanvragen. Zij krijgen een eenmalige gift van €30,-. 

 

Wanneer kom je in aanmerking voor de mantelzorgwaardering? 

  • Het gaat om bovengebruikelijke, langdurige zorg: langer dan 3 maanden en minimaal 8 uur per week (gemiddeld); 

  • De zorgvrager aan wie mantelzorg wordt verleend, woont in de gemeente Land van Cuijk; 

  • Per zorgvrager kan er maar 1 volwassen mantelzorger (18+ jaar) een waardering aanvragen;

  • De gift voor mantelzorgers in de leeftijd van 18 jaar en ouder bedraagt €100;

  • Als mantelzorger kun je maximaal 2 waarderingen ontvangen;

  • Als mantelzorger vraag je de mantelzorgwaardering zelf aan. Je ontvangt hiervoor geen persoonlijk bericht.

De mantelzorgwaardering wordt na de sluiting van de aanvraagperiode uitgekeerd. Dit is in de maanden november en december van 2024. 

 

Ook waardering voor jonge mantelzorgers
Jonge mantelzorgers, in de leeftijd van 8 t/m 23 jaar, die thuis opgroeien met een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid kunnen een waardering van €30,- aanvragen. Hiervoor gelden bovenstaande criteria niet. Het is mogelijk om binnen één gezin meerdere mantelzorgwaarderingen voor jonge mantelzorgers aan te vragen. Wel geldt dat de zorgvrager aan wie mantelzorg wordt verleend binnen de gemeente Land van Cuijk moet wonen. Jonge mantelzorgers die de waardering voor jonge mantelzorgers hebben aangevraagd, kunnen geen aanspraak maken op de volwassen mantelzorgwaardering.

 

Belangrijke wijziging in de aanvraagperiode.
De mantelzorgwaardering kan dit jaar worden aangevraagd in de periode van 1 juni tot 1 oktober 2024 en niet tot 1 december, zoals voorgaande jaren het geval was. 

 

Voor vragen kun je contact opnemen via mantelzorgwaardering@sociom.nl. Het aanvragen van de mantelzorgwaardering kan via de website van het Mantelzorg- en Vrijwilligersplein: https://mantelzorgenvrijwilligersplein.nl/themas/mantelzorger/mantelzorgwaardering/

 

Terug naar nieuwsoverzicht