Ontdek mee de nieuwe natuur langs de Graafsche Raam

donderdag 25 juli 2024 Roger van Bracht

Natuurgidsen van natuurvereniging IVN Grave gaan zondag 18 augustus alles vertellen over wat er leeft, groeit en bloeit bij de nieuwe natuurontwikkeling langs de Graafsche Raam. De wandeling langs de beek start om 14.00 uur bij de tennisvereniging Esteren,  Karweg 2 in Escharen. Deelname is gratis, vrijwillige bijdrage is welkom.

Het kan de inwoners van Escharen en Grave nauwelijks zijn ontgaan: over een traject van ruim 3,5 kilometer is een ecologische verbindingszone aangelegd op de oevers van de Graafsche Raam. Deze natuurstrook met natuurlijke oevers, poelen en faunapassages is een verbinding tussen natuurgebieden. Planten en dieren hebben zo meer leefruimte en verplaatsen zich veilig. 

De natuur was niet de enige aanleiding voor de werkzaamheden. Waterveiligheid (waterberging) en recreatie (toegankelijkheid) waren ook gewenst. Er is zeker ook aan de recreant gedacht door de aanleg van bijvoorbeeld struinpaden en kano-opstapplaatsen. De beek speelt daarnaast een belangrijke cultuurhistorische rol, dit is meer zichtbaar gemaakt door bijvoorbeeld de kazemat vrijer te maken van begroeiing. 

Samen met de jeugdleden van natuurvereniging IVN Grave is een plan bedacht voor het perceel bij het Gemaal van Sasse. Het is nu ingericht met insectenhotels, wilgentunnels, plukvelden, fruitbomen en nog veel meer. Het natuurspeelterrein heet voortaan SpeelRaam.

Terug naar nieuwsoverzicht