"Mijn vondst waren bijzondere zegels van stadhouder Willem de Derde"
VIANEN – Er zit een hoop geschiedenis in de grond in het Land van Cuijk. Als je goed genoeg zoekt, vind je mogelijk zelfs iets dat je kunt laten beoordelen bij Tussen Kunst en Kitsch. Dat overkwam archeologieliefhebber Jan Kusters uit Vianen. Hij vond twee oude glaszegels die hij meenam naar de opnames van het programma in Overloon eerder dit jaar. Ze bleken uit de zeventiende eeuw te komen.
Als sinds 2000 is Kusters actief als hobby-archeoloog. In die tijd heeft hij heel wat interessante dingen gevonden, waarvan een klein deel bij hem thuis uitgestald is, maar het meeste in musea verblijft. "Zo heb ik een muntschat gevonden uit de derde eeuw in Sint Anthonis, die nu te zien is Museum Ceuclum in Cuijk. Ook heb ik in Sint Agatha een muntschat gevonden. Over beide heb ik ook boek gemaakt.”
Stadhouder Willem de Derde
Maar bijzonder was toch wel de vondst van twee groene glaszegels in een akker in Velp bij Grave. "Normaliter gebruik ik een metaaldetector, maar je zoekt natuurlijk ook met je ogen. Ik wist in eerste instantie niet dat het zo oud was. Toen de gelegenheid er was om in Overloon naar Tussen Kunst en Kitsch te gaan, heb ik de glaszegels meegenomen. Glasexpert Kitty Laméris heeft ernaar gekeken en geconcludeerd dat het bijzondere zegels van stadhouder Willem de Derde uit de zeventiende eeuw. Toch zou het maar een waarde van 125 euro hebben. Toen ben ik eens verder gaan kijken op het internet. Nu blijkt dat als je een hele fles zou hebben met zo’n zegel erop, dat die dan zo’n 25.000 euro waard zou zijn. Dus ik hoop er ooit nog zo een te vinden!”
Vuil uit de stad op de akkers
De vondsten op de akker in Velp komen uit de stad Grave, zegt Kusters. “De stad was omsloten. Daar liep vee rond. Mensen smeten nog wel eens wat naar buiten of raakten iets kwijt. Er waren mensen die de opdracht hadden om elke paar dagen de straten te vegen. Het vuil werd in tonnen gedaan en vervolgens met paard en wagen buiten de stad gebracht, waar boeren er hun akkers mee konden bemesten. Zo zijn al die objecten daar terechtgekomen. Over de akker in kwestie ben ik ook een boek aan het maken.”