Herfstconcert Streekkoor Canthonis

zondag 24 september 2023 Roger van Bracht

Groot herfstconcert Streekkoor Canthonis op zondag 1 oktober 15.00 uur in de kerk in Beugen

Streekkoor Canthonis verzorgt een herfstconcert op zondag 1 oktober om 15.00 uur in de kerk in Beugen. Een concert met muziek die past bij het zichtbaar en voelbaar worden van de herfst en het naderen van Allerzielen.

Het koor wordt daarbij begeleid door Dirk Luijmes (orgel) en een ensemble dat speciaal voor deze uitvoering is samengesteld door Roel Verheggen. Het ensemble wordt gevormd door Mea van Delden (harp), Roel Verheggen (dwarsfluit), Angelique Laarakker (hobo), Hans-Peter den Daas (cello) en Hans Simons en Remco Rutten (slagwerk). 

De bekende sopraan Boukje van Gelder zingt de sopraansolo’s in de diverse stukken.

Het belangrijkste werk dat uitgevoerd wordt, is het requiem van de Engelse componist John Rutter. John Milford Rutter (1945) is een Brits componist, dirigent, editor, arrangeur en producer. Zijn werken zijn geliefd in de koorwereld. In het laatste kerstconcert van Streekkoor Canthonis waren enkele van zijn wereldberoemde kerstcarols te beluisteren.

John Rutter's Requiem is een muzikale zetting in 7 delen van het Latijnse Requiem met toegevoegde psalmen en bijbelverzen in het Engels. Het werk is gecomponeerd voor gemengd koor, sopraan en orkest of kamerensemble. Rutter voltooide zijn Requiem in 1985. Het draagt de opdracht "in memoriam L. F. R.", de vader van John Rutter, die in het jaar daarvoor was overleden.  

Verder staan drie werken van Felix Mendelssohn Bartholdy op het programma: ‘Verleih uns Frieden ‘, ‘Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden Fahren’ en ’Hör mein Bitten’. De tekst van het tweede, serene motet komt uit een gedeelte uit het evangelie van Lucas dat bekend staat als het loflied van Simeon. Simeon was een oude jood aan wie beloofd was dat hij de verwachte Messias nog met eigen ogen zou aanschouwen, voor zijn overlijden. ‘Hör mein Bitten’, is gebaseerd op psalm 55. De hymne heeft een bezetting voor koor, sopraan solo en orgel. Veel koren hebben dit werk op hun repertoire staan. De wisselzang tussen sopraan en koor is soms heel heftig, soms heel ingehouden. 

Tenslotte wordt van Mozart uitgevoerd het Alma Dei Creatoris. Het gaat om een zogenaamd  offertorium, het gedeelte van de mis waarin de priester de gaven van brood en wijn aan God aanbiedt. De hymne prijst God als schepper van de ziel. Ook is het bekende ‘Laudate Dominum’ van Mozart te beluisteren.

De algehele muzikale leiding is in handen van Miriam Westgeest.

Vooruitkijkend willen we u alvast wijzen op het traditionele kerstconcert van Streekkoor Canthonis, in de Matthiaskerk in Oploo op vrijdag 22 december om 20.00 uur. 

En we noemen hier alvast de scratchdag die Streekkoor Canthonis gaat organiseren op zaterdag 3 februari. Zoals het woord ‘scratch’ al zegt: het gaat om samen een dag intensief zingen ‘vanuit het niets’. We hopen dat er veel amateurzangers uit de regio en uit heel het land mee komen zingen. Op die dag storten we ons op het repeteren van een groter meerstemmig werk dat we aan het einde van de dag voor elkaar en eventuele gasten uitvoeren. 

Samen mooie werken uitvoeren, rondom een thema. Samen plezier ervaren in zingen. En als groep samen komen, op onze vaste repetitie-avond op de dinsdag in MFA Oelbroeck in Sint Anthonis. Misschien wilt u dat wel eens meemaken? Kom gerust, en geheel vrijblijvend, eens luisteren (of meedoen) op een repetitie-avond, om de sfeer en het samen muziek maken te ervaren. U bent van harte welkom! Kijk op onze site voor meer informatie, Canthonis.nl.

De toegangsprijs voor het concert is € 20,- (inclusief programma + een drankje) voor volwassenen en gratis voor kinderen tot 16 jaar. De kaarten zijn te verkrijgen via​: canthonis.nl, via de koorleden en op 1 oktober, voorafgaand aan het concert. 

Terug naar nieuwsoverzicht