Duitse delegatie uit het Biosfeergebied Elbtalaue onder de indruk van de Maasheggen Inbox
Donderdag 22 en vrijdag 23 augustus is een gezelschap van het Biosphärenreservat Niedersächsische Elbtalaue op werkbezoek geweest in het UNESCO biosfeergebied de Maasheggen en bij Staatsbosbeheer. Naast een hartelijke ontvangst met burgemeester Marieke Moorman, van Land van Cuijk, wethouder Antoinette Maas en Josanne Meijers, voorzitter van De Maasheggen en gedeputeerde Hagar Roijackers van de provincie Noord-Brabant was het een samen zijn voor de uitwisseling van kennis en expertise in het kader van biosfeergebieden.
Op vrijdagochtend werd de samenwerkingsovereenkomst tussen het Nederlandse Unesco Mens en Biosfeer coördinatiepunt -dat door Staatsbosbeheer wordt gehost- en het Duitse Biosphärenreservats-verwaltung Niedersächsische Elbtalaue getekend voor drie jaar. Daarna ging het gezelschap onder leiding van Rob Setz van het Biosfeergebied Maasheggen en Jan Fenten van Staatsbosbeheer op pad door de Maasheggen. Tijdens de wandeling was er volop gelegenheid tot het stellen van vragen door de Duitse gasten, die een biosfeergebied beheren langs de Elbe in Noord Oost Duitsland. Jan Fenten demonstreerde hoe het heggen vlechten in zijn werk gaat.
Bij het veldbezoek waren o.a. een vertegenwoordiging van het Ministerie van LVVN, de voorzitter van het Nederlandse UNESCO Mens en Biosfeer comité, de voorzitter van de Maasheggen, de wethouder van gemeente Land van Cuijk en de directeur van Staatsbosbeheer en de directeur van UNESCO Nederland aanwezig.’
Kennisuitwisseling
Staatsbosbeheer wisselt op verschillende manieren kennis uit met organisaties uit het buitenland op het vlak van de verschillende statussen van natuurgebieden, landschappen en erfgoed, governance, waterveiligheid, bewonersparticipatie en duurzame economie. De Duitse collega’s van het Biosphärenreservat Niedersächsische Elbtalaue werken samen in het landschap van de Elbe. Behalve kennisuitwisseling gaat het bij dit bezoek ook om het uitdragen van het belang van biosfeergebieden in Nederland en wat zij kunnen betekenen voor de duurzame ontwikkeling van een regio. De Maasheggen is daar een uitstekend voorbeeld van.