Bieke Jongejan uit Grave: Een Muzikale Reis van Groeipijn naar Herstel

maandag 24 juni 2024 Peter Linders

Bieke, een naam die voor velen geluk betekent, is een authentieke en liefdevolle artiest die haar levenservaringen omzet in muziek. Haar pad naar succes is niet eenvoudig geweest, maar juist die uitdagingen hebben haar werk zo bijzonder en verbindend gemaakt. Bieke combineert haar achtergrond als verpleegkundig groepstherapeut in de geestelijke gezondheidszorg met haar persoonlijke ervaringen als cliënt, wat resulteert in een uniek perspectief dat haar muziek en activisme doordringt.

Een Veelzijdige Carrière

De Graafse Bieke begon haar muzikale reis in het electropop-duo BIEK & LEN, maar besloot in 2022 solo verder te gaan met de release van haar eerste soloplaat “Ik Leef”. Deze stap markeerde een belangrijke overgang in haar carrière. Ze stopte met haar werk in de verpleging om zich volledig te richten op haar muziek en activisme. Deze beslissing was niet alleen een professionele, maar ook een persoonlijke overwinning. Ze speelde onder andere in Tivoli Vredenburg, bij de 'Grote Hoe Overleef Ik-show' van Francine Oomen en verscheen op Radio 5 en 3voor12. Haar activisme voor een toegankelijke geestelijke gezondheidszorg bracht haar meerdere keren in de spotlight en leidde tot de oprichting van de Stichting Recht op GGZ.

Muziek als Therapie

Bieke’s muziek is diep geworteld in haar eigen ervaringen met PTSS en de enorme lichaamsspanningen die daarmee gepaard gaat. Ze ziet emoties zoals verdriet, pijn en boosheid niet als zware lasten, maar als kansen voor groei en positieve verandering. Haar liedjes zijn troostend en verbindend, en ze streeft ernaar stigma’s rond geestelijke gezondheidsproblemen te doorbreken. "Ik zorg nu voor mensen met mijn liedjes", zegt ze zelf.

Haar nieuwste project, de EP “RUMENS”, gaat over de verwerking van trauma. De titel verwijst naar het herkauwen van gras door dieren, een metafoor voor hoe mensen trauma’s moeten herkauwen en verwerken. Bieke beschrijft dit proces als het ontmoeten van oude pijn en het doorstaan van de spanning van verandering. "Voel, heel, groei, repeat" is de mantra die door haar werk loopt.

Nieuwe Muziek en Theatershow

Op 5 juli 2024 brengt Bieke de eerste single “Ik Projecteer” uit van haar aankomende EP “RUMENS”. Deze track is herkenbaar, reflectief en ongelofelijk catchy. Het nummer, geproduceerd door Ruben Bausch, leert luisteraars over het psychologische proces van projectie, waarbij mensen hun eigen angsten en gevoelens op anderen projecteren, wat relaties kan beïnvloeden.

"Ik schrijf graag meta", zegt Bieke. "Leren over projectie hielp mij om los te komen en relaties te zien zoals ze werkelijk zijn. Dat gun ik iedereen."

Daarnaast speelt Bieke deze zomer haar solovoorstelling “RUMENS”, waarin ze een uniek kijkje geeft in haar debuut EP. De show is een verdieping van haar muziek en gaat over het verwerken van trauma's, vergelijkbaar met hoe dieren gras herkauwen. Het biedt het publiek een kans om te reflecteren en te groeien, net zoals Bieke dat heeft gedaan.

Activisme en Toekomst

Bieke blijft een sterke voorvechter voor een toegankelijke geestelijke gezondheidszorg. Ze bereidt een rechtszaak voor tegen de staat en zorgverzekeraars om de lange wachtlijsten in de GGZ aan te pakken. Haar muziek, activisme en persoonlijke verhalen zijn verweven in alles wat ze doet, en ze hoopt hiermee anderen te inspireren en te ondersteunen in hun eigen proces van herstel en groei.

Bieke is te volgen op Instagram en TikTok via @Bieke.music en haar werk is te beluisteren op Spotify en haar website www.bieke.me. Haar doorzettingsvermogen en passie maken haar niet alleen een krachtige artiest, maar ook een stem voor verandering in de geestelijke gezondheidszorg.

Luister naar: Bieke-When You'r Ready

Terug naar nieuwsoverzicht