NEC-speler Bart van Rooij sluit het seizoen af met een prijs buiten de lijnen.

zondag 23 juni 2024 Iwan van Duren

Bart van Rooij (23) is niet alleen de beste voetballer uit het Land van Cuijk. De NEC-speler geeft ook buiten de lijnen het goede voorbeeld en mag deze week zijn tas aan de vlaggenstok hangen. Hij heeft namelijk zijn hbo-diploma business and innovatie binnen. Dat wist hij zelf al eerder: ‘Ik had een scriptie gemaakt en als dat goed is, dan weet je wel dat je het haalt.’ Maar toch als je hoort: ‘Van harte gefeliciteerd, Bart’, dan weet je als examenkandidaat natuurlijk meteen dat het goed nieuws is, wat er gaat komen.

Estria

De voetballer die als Bartje bij Estria begon met voetballen, verruilde de amateurclub als op zijn negende voor het Nijmeegse NEC. Daar doorliep hij de hele jeugdopleiding en stootte hij als supporter door naar het eerste elftal. Afgelopen seizoen maakte hij furore met onder meer het behalen van de KNVB-bekerfinale. Van Rooij maakte daarnaast gebruik van mogelijkheden die de voetbalvakbond geeft, met speciaal op maat gesneden studies speciaal voor actieve voetballers. Hij heeft een belangrijke les voor al zijn jonge fans, die ook voetballer willen worden: ‘Ik heb van huis uit altijd meegekregen dat studie belangrijk is, daar ben ik het ook mee eens, toen ik hieraan begon, wist ik ook niet of ik als speler door zou breken. Destijds ben ik aan de Universiteit begonnen, maar dat bleek al snel best moeilijk te combineren met voetbal, dus vandaar uit ben ik verder gaan kijken.’

Motivator

‘In deze opleiding zaten meer voetballers en kun je bijvoorbeeld ook veel in de avond doen. Nee, het was niet alleen met sporters, er zaten ook mensen van de gemeente en de politie bij.’ Zijn begeleider en directeur van die VVCS Academy is ook een oude bekende, dat is namelijk voormalig NEC-speler Arjan Ebbinge. Die had bij de uitreiking mooie woorden over voor de voetballer, die zich ook buiten de lijnen verder ontwikkelt.  ‘Bart is een motivator binnen de spelersgroep maar werd hier ook zeker een motivator binnen de studiegroep.’  Waar veel voetballers het liefst buiten de trainingen het liefs een beetje chillen of achter hun Play Station kruipen, gaf Van Rooij vol gas in zijn studie. Ebbinge zag het met veel genoegen aan, de vakbond probeert steeds meer voetballers te motiveren ook alvast aan de toekomst te denken en bijvoorbeeld voor te sorteren op een baan binnen het voetbal na hun loopbaan.

Keep up the good work

‘Na te zijn begonnen met een HBO-module is hij daarna gelijk ingestroomd om de 4-jarige studie in sneltreinvaart af te ronden met een bachelor. De speler die ooit bij Escharen begon, stond nu te glimmen van trots bij het horen van de mooie woorden bij de uitreiking.  ‘Sterk werk, Bart. Keep up the good work,’ gaf Ebbinge hem nog mee. Het waren sowieso mooie dagen voor de kleine verdediger, want zijn goede seizoen zorgde ervoor dat zijn geschatte transferwaarde volgens het doorgaans betrouwbare transfermarkt.nl in een jaar bijna is verdubbeld naar ene bedrag van twee miljoen euro. Zijn contract in Nijmegen loopt nog door tot 2025.

 

Tekst: Iwan van Duren

Terug naar nieuwsoverzicht