Gemeente, Rijk en verenigingen werken samen aan meer sport en cultuur

donderdag 23 januari 2025 Raymond Janssen

LAND VAN CUIJK – De gemeente Land van Cuijk zet zich in voor meer sport, cultuur en beweging voor haar inwoners. Met de Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC) stimuleert de gemeente inwoners om actief mee te doen.

Via de BRC zijn buurtsportcoaches, cultuurcoaches en combinatiefunctionarissen aan het werk in Land van Cuijk. Zij moeten er voor zorgen dat sporten, bewegen en cultuur toegankelijker worden. Hun inzet is breed: van scholen en zorginstellingen tot sportclubs en buurten. De gemeente heeft daarvoor 16,6 fte’s aangesteld en werkt samen met het Rijk, dat 40 procent van de kosten dekt. Lokale organisaties dragen elf procent bij. De gemeente zelf neemt de rest voor haar rekening.

Wethouder Hendriks-Van Haren is verantwoordelijk voor de regeling. “De focus ligt op inwoners die wel wat extra steun kunnen gebruiken”, zegt de wethouder. “Denk aan mensen met een beperking, overgewicht of een laag inkomen. Ook vluchtelingen en mensen met een migratieachtergrond krijgen speciale aandacht.”

Kwestbare doelgroepen

De combinatiefunctionarissen worden niet specifiek ingezet op doelgroepen zoals lhbtiq+’ers of werkzoekenden, aldus Hendriks-Van Haren. “Hun inzet wordt afgestemd op de behoeften vanuit de maatschappij, zoals signalen van verenigingen, sportclub en andere maatschappelijke organisaties. Dat kan bijvoorbeeld een project zijn gericht op kwetsbare doelgroepen om ze te betrekken bij sporten of samenwerken met jongerenwerkers om jongeren een positieve vrijetijdsbesteding te bieden bij een sportclub.”

Vanuit het sportakkoord subsidieert de gemeente ook samenwerkingen tussen (sport)verenigingen en andere sociale partners. “Een voorbeeld hiervan is een bridgevereniging die clinics geeft aan scholieren die hoogbegaafd zijn. Een ander voorbeeld is het Merlet College, dat nauw samenwerkt met de verenigingen naast hun school en die voor hun gymlessen gebruik maakt van de sportvelden.”

Kansen voor groei

De coaches werken samen met verschillende partijen, zoals welzijnsorganisaties, scholen, sportclubs en cultuurinstellingen. “Maar er zijn ook nog kansen voor groei, bijvoorbeeld door meer samen te werken met het MBO, het speciaal onderwijs en bedrijven” aldus de wethouder. “Het is nu belangrijk om te blijven kijken wat beter kan. Nieuwe samenwerkingen en extra aandacht voor onderbelichte groepen kunnen daarbij helpen.”

Samen met de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) wordt de regeling geëvalueerd. Ook over de financiële haalbaarheid van het project. Hendriks-Van Haren is tevreden: “Er is altijd ruimte voor verbetering om nog meer impact te kunnen maken, maar gezien de beschikbare financiële middelen en personele bezetting is het op dit moment voldoende.”

Terug naar nieuwsoverzicht